— De er helt utmattet når de kommer frem. Mange har gått i flere uker gjennom et karrig landskap, hovedsakelig uten mat eller vann. Det er en ekstremt hard reise der mange dør underveis.

Christian Jepsen, medierådgiver i Flyktninghjelpen, er fortsatt preget etter turen han tok tidligere denne uken til flyktningeleirene i det nordlige Sør-Sudan, der opptil 170.000 mennesker har strømmet inn fra Sudan det siste året, skriver aftenposten.no

-Jeg har jobbet i Somalia, Kenya, Afghanistan og mange andre land. Dette er noe av det verste jeg har sett. Svært mange av barna er alvorlig underernærte. De har tynne ben og armer, og mange av dem lider av diaré og malaria, sier Jepsen, på telefon fra Sør-Sudans hovedstad Juba.

Situasjonen er ekstra utfordrende fordi regntiden forvandler deler av leirene til rene sumper. Regnet gjør det også umulig for organisasjoner som Flyktninghjelpen å kjøre inn til området – all mat og alt utstyr må fraktes med fly og helikopter.

— Nå frykter vi en ny bølge med mennesker over grensen etter at regntiden tar slutt i oktober, fordi kampene trolig begynner for fullt igjen da, sier Jepsen.

Gjemmer seg i huler og kløfter

For det er krig som skaper flyktningestrømmen. Kampene mellom den sudanske hæren og opprørsgruppen SPLM-N er årsaken til at store folkemasser nå forlater hjemmene sine i de sudanske provinsene Sør-Kordofan og Blue Nile.

Ett år er gått siden kampene brøt ut. Sivilbefolkningen er havnet i kryssilden. Fortsatt er det mange som ikke har flyktet. Minst 200.000 mennesker gjemmer seg nå i huler og kløfter i Nubafjellene i det sørlige Sudan for å unngå å bli drept.

Alt de har å spise er insekter, røtter og de få plantene som finnes i området, ifølge en gruppe folkemordeksperter.

Gruppen, som omfatter 67 akademikere, forfattere og andre eksperter, roper nå alarm og anklager Sudans president, Omar al-Bashir, for å gjennomføre et nytt folkemord.

Bashir er allerede siktet for folkemord av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) på grunn av massedrapene i Darfur-provinsen i 2003 og 2004, der opptil 400.000 mennesker ble slaktet ned.

— Satellittbilder viser massegraver, ødelagte samfunn og spor etter bombeangrep fra lav høyde over sivile områder i Sør-Kordofan. Troverdige øyenvitner melder om systematiske angrep fra myndighetene, som bomber flyktningeruter, skyter mot sivile fra helikopter og blokkerer nødhjelp fra å komme inn i området, skriver ekspertene i et åpent brev til USAs president Barack Obama.

— Anekdotiske bevis for at gjerningsmenn skriker rasistiske skjellsord mens sivile blir drept og voldtatt kan gjenkjennes av alle som vet hva som har skjedd i Darfur siden 2003, skriver ekspertene i brevet.

Les hele brevet her.

Møtes til begravelse

Søndag møtes verdensledere, inkludert al-Bashir og Sør-Sudans president Salva Kiir, i Etiopias hovedstad Addis Abeba under begravelsen til statsminister Meles Zenawi. Norske myndigheter representeres av utviklingsminister Heikki Holmås (SV), men Holmås forventes ikke å få muligheten til å møte al-Bashir under begravelsen.

Statssekretær Torgeir Larsen (Ap) omtaler situasjonen i det sørlige Sudan som «ekstremt krevende».

-Det er ingen tvil om at det pågår omfattende menneskerettighetsbrudd i disse områdene. Men uavhengige observatører får ikke slippe inn for å se hva som faktisk skjer der. Vi krever at Sudans myndigheter gir det internasjonale samfunnet tilgang til områdene, sier Larsen.

Norge har gitt 180 millioner kroner i støtte til de sudanske flyktningene i Sør-Sudan hittil i år, opplyser kommunikasjonsmedarbeider Frode Overland Andersen i UD.