— Det er helt klart al-Qaida. Det er den eneste gruppen som både har hensiktene og muligheten til å gjennomføre et angrep av denne størrelsen, sier Rohan Gunaratna, som forsker på terrorisme og politisk vold ved Saint Andrews-universitetet i Skottland.

— Al-Qaida har utbredt støtte og operasjonell infrastruktur i Mombasa, fortsetter han.

Minst 14 mennesker ble drept da tre selvmordsaksjonister kjørte en bilbombe inn i Paradise hotell i Mombasa. Hotellet er israelskeid og blir mye brukt av israelske pakketurister. Omtrent samtidig unnslapp et israelsk passasjerfly et rakettangrep like etter å ha tatt av fra flyplassen i byen.

Dersom det er al-Qaida som står bak torsdagens angrep, er det første gang nettverket har lyktes i å ramme et israelsk mål, ifølge Gunaratna.

Redaktøren av tidsskriftet Intelligence Online, Guillaume Dasquie, mener koordineringen av de to angrepene peker mot al-Qaida.

— Denne type operasjon er typisk for organisasjonen, sier han.

Al-Qaida har en lang historie bak seg av operasjoner i Øst-Afrika, inkludert Kenya. Nettverkets militære leder, Mohamed Atef, og den ledende instruktøren Ali Mohamed kom begge til Kenya i 1994. De bodde der helt til tvillingangrepet mot USAs ambassader i Nairobi og Dar es Salaam i august 1998, som nettverket mistenkes for å stå bak.