– Slik situasjonen er i Zimbabwe, og slik situasjonen var på dette SADC-toppmøtet, var statsminister Jens Stoltenbergs tale helt påkrevd. SADC har vært veldig tilbakeholdne overfor Zimbabwe, for å si det forsiktig, sier seniorforsker Elling Tjønneland ved Chr. Michelsens institutt (CMI).

Les også: Millionavtale inngått i Tanzania | Ta vår Afrika-quiz

Tjønneland har forsket på situasjonen i det sørlige Afrika siden 1980-tallet og arbeidet i sekretariatet for SADC-toppmøtet på Mauritius.

– Det var nok dem i salen som var oppgitt og irritert over Stoltenbergs tale, ikke minst de som står Robert Mugabe nær, sier han til NTB.

Store vansker

Selv om temaet for toppmøtet var fattigdomsbekjempelse, var utviklingen i Zimbabwe et hyppig samtaleemne i kulissene, bekrefter han.

– SADC har hatt store vansker med å håndtere krisen i Zimbabwe, et medlemsland som til de grader har kjørt seg selv i grøfta på grunn av dårlig ledelse.

– De kunne ha tatt flere grep for å markere at det president Robert Mugabe gjør, er et klart brudd på flere av SADCs prinsipper, mener han.

Skuffet over Sør-Afrika

Tjønneland er skuffet over den regionale stormakten Sør-Afrika og mener man burde kunne ha forventet mer av dem.

– Dersom de tør å gå hardt ut, så vil andre følge etter, sier han.

Frykt for å lide samme skjebne som Mugabe, og for å tape valg til opposisjonen i egne land, ligger trolig bak mange av ledernes manglende vilje til engasjement, tror Tjønneland.

– De ser med uro på Morgan Tsvangirai og det faktum at opposisjonen har slått et regjeringsparti i valg.

– Det eneste eksempelet på at noe slikt har skjedd tidligere i regionen, er vel Zambia. Ellers har det vært mer kontrollert avvikling når andre partier har tatt over, så dette sitter langt inne, mener Tjønneland.

Voldsorgie

Mugabe satser nå alt på ett kort, konstaterer Tjønneland, som frykter at Zimbabwe kan bli kastet ut i en voldsorgie.

– Han akter trolig å trikse med valgresultatet og forbereder seg på en andre valgomgang der han ved hjelp av tradisjonelle maktmidler skal snu det hele, sier Tjønneland.

Dersom dette ikke går, utelukker han ikke at hæren griper til våpen.

– De militære lederne har karet til seg store personlige formuer som de er redde for å miste. Men det er ikke godt å si hvor lojale fotsoldatene er, for også de lider under dagens situasjon, sier Elling Tjønneland.

PÅ SIN PLASS: ¿ Slik situasjonen er i Zimbabwe, og slik situasjonen var på SADC-toppmøtet, var statsminister Jens Stoltenbergs tale helt påkrevd, sier seniorforsker Elling Tjønneland ved Chr. Michelsens institutt.
Poppe, Cornelius