– I utgangspunktet var dette en fredelig demonstrasjon, men den utartet fullstendig da politifolkene ble hardhendte. Sammenstøtene i Xinjiang vil forhåpentlig gjøre verden kjent med måten uigurene blir behandlet på i Kina, sier Semet Alba, som av politiske grunner forlot hjemlandet i 2002.

I dag er han talsmann for det uiguriske miljøet i Norge, og han følger situasjonen i Xinjiang nøye.

Gatekamper

Det siste døgnet har vært ille. Tallet va-rierer, men det statskontrollerte nyhetsbyrået Xinhua anslår at rundt 140 ble drept i de voldsomme gatekampene i provinshovedstaden Urumqi søndag.

– Jeg snakket med en venn som befant seg midt i demonstrasjonen. Han fortalte om skyting, bilbrenning og vilkårlige arrestasjoner. Så ble telefonlinjen brutt.

Ifølge flere nyhetsbyråer stengte myndighetene i Beijing av mobilnettet i provinsen, og på internettsider som Twitter har det vært umulig å åpne flere av linkene som relateres til opptøyene.

Utblåsning

Ifølge Alba er opptøyene en utblåsning av stor frustrasjon hos den hovedsakelig muslimske minoriteten. Uigurene føler de blir kulturelt, økonomisk og politisk marginalisert av myndighetene i Beijing, som domineres av hankinesere.

Som eksempel nevner Alba diskriminering på arbeidsplasser og tvangsassimilering av uiguriske skolebarn. Det som fikk begeret til å renne over i helgen, var angivelig politiets håndtering av et slagsmål mellom uiguriske og hankinesiske fabrikkarbeidere i Sør-Kina forrige måned.

– Det demonstrantene ba om, var en skikkelig etterforskning av hendelsen og en mer rettferdig behandling av uigurene i landet, sier han.

Overvåkingsbilder fra Urumqi i Xinjiang viser opptøyene søndag. En representant for uigur-miljøet i Norge håper gatekampene i Xinjiang vil skape oppmerksomhet om uigurenes situasjon i Kina.

BAKBUNDET, PÅ BAKKEN: Kinesiske myndigheter tar harde virkemidler i bruk for å stoppe opprørerne.