STEIN VIKSVEENBrussel

Den 63 år gamle tidligere kong Simeon II er vendt hjem til Bulgaria fra sitt eksil i Madrid. Simeon II har flyttet inn i den kongelige residens i Varnya like utenfor Sofia og står i spissen for "Simeon IIs nasjonale bevegelse", en koalisjon av et par mindre partier som etter tilføringen av litt blått blod ligger an til å bli størst ved parlamentsvalget søndag. Simeon ble innsatt som Bulgarias konge seks år gammel under annen verdenskrig, og avsatt da kommunistene overtok makten i 1946. Det gikk et halvt århundre før han igjen fikk sette sine ben på bulgarsk jord.

I mellomtiden kan det virke som om han er blitt den jevne bulgarers store politiske håp, og de øvrige partiers skrekk og gru.

Drømmen om velstand En del av hemmeligheten med suksessen er selvfølgelig at det er en tidligere konge som lover å føre sitt folk gjennom trange tider til en lysende fremtid. Dertil kommer at Simeon fra sitt spanske hovedkvarter har vært en særs vellykket forretningsmann, er steinrik og sitter i styrene til internasjonale selskaper innenfor industri, bank, forsikring, landbruk og hotellnæring.Han har et nett av politiske og økonomiske forbindelser på toppnivå på alle kontinenter som en bulgarsk statsminister bare kan drømme om.På et slags vis er Simeon II blitt Balkans svar på den nyvalgte italienske statsministeren og multimilliardæren Silvio Berlusconi.

Akkurat som italienerne stemte på Berlusconi for kanskje å få andel i hans ufattelige rikdom, satser bulgarerne på sin tidligere konge og hans suksess.

Store løfter, få detaljer Folk flest føler seg som tapere og det er et fortreffelig grunnlag for en populist. Men i motsetning til russeren Vladimir Sjirinovskij og rumeneren Vadim Tudor prøver ikke Simeon II seg med høyreekstremistiske paroler. Han fremstiller seg som nasjonens redningsmann. Han lover at alle skal få det bedre senest 800 dager etter at han har overtatt makten, men eks-kongen er meget forsiktig med å være for detaljert og presis om i sitt politiske program. På hans liste til parlamentsvalget står advokater, leger, professorer, sirkusartister, skuespillere og noen av de unge dynamiske og dyktige næringslivslederne.

De har til felles at de er uten politisk erfaring og har levd noen år i det vestlige utland. Ifølge Simeon skal det dannes en ekspertregjering, i motsetning til dagens regjering av yrkespolitikere.

63 år gamle Simeon stiller selv ikke til valg, men svever over folkehavet. Han er den sterke politikeren i bakgrunnen som ikke vil si hvilken posisjon han har tenkt å innta i fremtiden. Først vil han se søndagens valgresultat, sier han. Kanskje blir statsminister, kanskje president ved det neste valg i høst, kanskje vil han gjøre forsøk på å bli gjeninnsatt som konge. Han utelukker i hvert fall ikke at monarkiet kan gjenoppstå — det ville i så fall være i første gang noe slikt skjer i Europa i nyere tid.Stavanger Aftenblad/Bergens Tidende