Eide, som gikk av som spesialutsending til Afghanistan i begynnelsen av mars, er sterkt kritisk til Pakistans arrestasjoner.

I et intervju med BBC sier han at samtaler mellom Taliban og FN-representanter opphørte for flere uker siden, etter at mer enn ti fremstående Taliban-ledere ble pågrepet av Pakistan i samarbeid med amerikanske agenter.

— Kommunikasjonen stoppet opp. Virkningen av arrestasjonene var helt klart negativ i forhold til vår mulighet til å fortsette en politisk prosess, sier Eide.

Eide møtte Taliban

Eide bekrefter nå for første gang at han selv har hatt flere møter med Taliban-ledere, og at kontakten begynte våren 2009.

Toppdiplomaten møtte Taliban-ledere i Dubai og andre steder. Kontakten ble lagt på is under valget i august, men fortsatte så helt fram til arrestasjonene i Pakistan.

— Vi møtte fremstående personer i Talibans lederskap, sier Eide.

Han mener det er utenkelig at ikke Talibans øverste leder mulla Omar visste om og godkjente kontakten.

Pakistan avviser

Ifølge Eide er kontakten med Taliban er «i et tidlig stadium, samtaler om samtaler.» Det vil ta lang tid å etablere tillit på begge sider, ifølge den tidligere spesialutsendingen, som understreker at dette må være en afghansk prosess.

Det har vært intense spekulasjoner om hvorfor Pakistan har slått til mot Taliban-lederne de siste ukene.

— Pakistanerne spilte ikke den rollen de burde spilt. De må ha visst hvem de arresterte, hvilken rolle de spilte og resultatet ser man i dag, sier Eide.

Men pakistanske tjenestemenn aviser at arrestasjonene ble gjort for å spolere samtaler mellom Taliban og FN og den afghanske regjeringen.

Skeptisk

USA har gitt Pakistan ros for det de ser på som en fremgang i samarbeidet i kampen mot Taliban.

Tanken på å forhandle med en gruppe som har drept hundrevis av utenlandske soldater og som står bak omfattende menneskerettighetsbrudd, sitter langt inne hos mange, spesielt USA og Storbritannia. USA har så langt gitt sin støtte til samtaler på lavere nivå, men har nektet å forholde set til Talibans ledere.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ba i en ny Afghanistan-rapport denne uka FNs sikkerhetsråd om grønt lys til å fortsette uformelle samtaler med Taliban.