Afghanistans minister for religiøse saker har ledet regjeringens egen gransking av hendelsen, og han slo søndag fast at 90 sivile mistet livet i angrepet.

— Vi reiste til området og fant ut at det var blitt utsatt for svært kraftig bombing. Mange hus var blitt ødelagt og mer enn 90 ikke-stridende, blant dem kvinner, barn og eldre, mistet livet, sier Nematullah Shahrani til AFP.

— De har hevdet at Taliban var der. De må bevise det. Foreløpig skjønner vi ikke hvorfor koalisjonen utførte luftangrepene, legger han til med henvisning til de amerikanskledede styrkene i landet.

En talsmann for Det hvite hus beklaget søndag at sivile liv går tapt i Afghanistan, men bekreftet ikke opplysningene om 90 drepte i et amerikanskledet angrep fredag.

— Vi beklager at uskyldige afghanere som vi er forpliktet til å beskytte, har mistet livet, sier Tony Fratto og la til at hendelsen etterforskes i Afghanistan.

Ber om gransking

FNs spesialutsending i Afghanistan, nordmannen Kai Eide, sier FN alltid har understreket at tap av sivile liv er uakseptabelt, og at slike hendelser undergraver den afghanske befolkningens tillit til de utenlandske styrkene.

Han advarer samtidig mot å trekke forhastede konklusjoner og ber om en grundig etterforskning av hendelsen.

— Hvert eneste sivile offer er ett for mye. Alt som gjøres kan, må gjøres for å garantere sikkerhet og trygghet for sivilbefolkningen der militære operasjoner blir gjennomført, sier Eide i en uttalelse.

Nordmannen har nå bedt FNs kontor i Herat om å bistå de lokale myndighetene med å finne ut hva som faktisk skjedde fredag.

Tilreisende

En utsending fra Afghanistans uavhengige menneskerettskommisjon (AIHRC), som støttes av blant andre Norge, besøkte landsbyen Azizabad lørdag og opplyser at 78 mennesker ble drept, langt de fleste av dem kvinner og barn.

AIHRCs leder Ahmad Nader Nadery bekrefter også tidligere rapporter om at det var mange tilreisende i landsbyen.

Ifølge Nadery var de kommet for å delta i minnestunden etter en lokal militsleder som sto på god fot med politiet i området, og som ble drept i et internt oppgjør tidligere i sommer.

Afghanistans president Hamid Karzai sparket to sentrale militære ledere i Vest-Afghanistan søndag og bekreftet det høye tapstallet.

— I et tragisk luftangrep og i en uansvarlig og upresis militæroperasjon i landsbyen Azizabad ble mer enn 89 av våre uskyldige landsmenn, inkludert kvinner og barn, drept, sa han.

Afghanske soldater

Amerikanske talsmenn hevder at det var afghanske kommandosoldater som ledet an i angrepet mot Azizabad, støttet av amerikanske styrker og fly.

Først ble det hevdet at 30 opprørere ble drept under angrepet, men senere medga talsmenn at det kunne ha vært sivile blant dem.

Talsmannen Rumi Nielson-Green opplyste lørdag at det var fem sivile, to kvinner og tre barn, blant de drepte, men la til at disse hadde tilknytning til opprørerne.

Det afghanske forsvarsdepartementet slutter helt og fullt opp om amerikanernes versjon av angrepet, og hevder at en viktig Taliban-kommandant var blant de drepte.

De amerikanske styrkene har likevel lovet å granske hendelsen i Azizabad.

— Jo før vi kan få klarhet i dette og få offisielle tall, jo bedre vil det være, sier løytnant Nathan Perry. (©NTB)