Egypts president Hosni Mubarak forsøker å få kontroll over uroen i landet ved å bruke hæren mer aktivt. Men stemningen mellom soldatene og demonstrantene som krever at Mubarak må gå, er foreløpig rolig.

Samtidig tar islamistbevegelsen Det muslimske brorskap til orde for å opprette en bredt basert politisk komité som kan snakke med hærledelsen. Brorskapet har gjort det klart at det vil støtte opposisjonsleder Mohamed ElBaradei i eventuelle forhandlinger med Mubarak.

Men fredsprisvinner ElBaradeis bror Ali sa mandag at det ikke har vært ført diskusjoner om en komité av det slaget brorskapet snakker om.

— ElBaradei er ikke blitt kontaktet av noen om noe slikt, framholdt han ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ber hæren velge

Regjeringsstyrkene i Egypt regnes som svært lojale mot Mubarak. Men de egyptiske generalene har foreløpig har ikke gjort noe forsøk på å gripe inn i konflikten og slå ned opprøret mot presidenten.

— Hæren må velge mellom Egypt og Mubarak, sto det på ett av bannerne som demonstranter bar på Tahrir-plassen i Kairo mandag.

— Hæren ser nå ut til å sitte med nøkkelen til Mubaraks skjebne, kommenterer Reuters.

USA roser regjeringshæren for å ha vist tilbakeholdenhet i møte med demonstrantene. Soldater og demonstranter snakket mandag sammen i fredelige og gemyttlige former, sivile delte maten sin med de militære, og stridsvogner fikk påmalt slagord mot Mubarak.

Kontroll

Soldatene lette gjennom vesker og ryggsekker, kroppsvisiterte noen av demonstrantene og kontrollerte identifikasjonspapirer, meldte nyhetsbyrået TT fra Tahrir-plassen. De som ble sjekket, lot seg ikke irritere.

— De har trappet opp kontrollen for å beskytte oss. Regjeringen har mange provokatører ute i gatene, men vi respekterer hæren vår og den respekterer oss, sa den 24 år gamle legestudenten Adam Hatem Adam.

Opprøret mot Mubarak har snart vart i en uke. Den egyptiske presidenten har forsøkt å svare på kritikken mot ham ved å love økonomiske reformer som han mener skal få bukt med de stadig økende prisene på varer folk flest trenger.

Dempet ikke sinnet

Han har gitt sin gamle regjering sparken og utnevnt ny visepresident og statsminister. Men begge disse har militær bakgrunn, og utnevnelsene ser ikke ut til å ha dempet sinnet blant demonstrantene som vil bli kvitt den gamle politiske garden én gang for alle.

Protestene i den arabiske verdens mest folkerike land brøt ut i forrige uke, da frustrasjonen over undertrykkelse og mangel på demokrati kokte over. Mer enn 100 mennesker er så langt drept i urolighetene.

Forholdene blir nå langsomt tryggere igjen etter at sikkerheten så ut til å være nær sammenbrudd i helgen, skrev Reuters mandag. Men uroen har skremt markeder verden over og drevet aksjekursene ned og oljeprisen opp.

RASENDE: Eksilegyptere brenner et bilde av president Hosni Mubarak utenfor den egyptiske ambassaden i Søre-Koreas hovedstad Seoul. Hjemme i Egypt har Mubarak tatt i bruk hæren for å få kontroll med uroen i landet, men stemningen mellom soldater og demonstranter i Kairo ble mandag beskrevet som gemyttlig. De ulike opposisjonsgruppene drøftet taktikken i kampen mot regimet. Foto: REUTERS / Lee Jae-won / SCANPIX