SANNE GRAM

— Jeg er mest nervøs for bryllupsnatten, jeg har hørt at det skal gjøre fryktelig vondt, sier Marian lavt.

Selv om den unge egyptiske kvinnen har kjent sin kommende mann i nesten fire år, har det ikke vært antydning til nattlige sysler i forholdet ennå. Marian Samuel er kopter, hun og hennes familie tilhører det koptiske kristne mindretallet i Egypt, og her i landet er det ikke bare muslimer som har strenge regler for intim omgang mellom mann og kvinne før ekteskapet.

Før bryllupet har 26-årige Marian bodd hjemme hos foreldrene. Og sovet i sin egen seng.

Det er fredag, og det er to dager til bryllupet, som har vært planlagt i snart halvannet år, skal holdes i bydelen Heliopolis i Kairo. Men denne kvelden er dedikert til kvinnene, dette er Marians «hennaaften» - en egyptisk versjon av et norsk utdrikkingslag, med den forskjell at spriten er skiftet ut med Pepsi Light. Marian har invitert sine venninner samt familiens kvinnelige bekjentskaper, og reglene for mannlig tilstedeværelse er så strenge at diskjockeyen også er kvinne.

«Kom nå, Marian,» roper venninnene som har stilt seg i posisjon. De skal øve på dansen som skal fremføres i bryllupet. Marian, som tasser rundt på bare føtter i en kort, hvit blondekjole med et lite hvitt slør, går bort til venninnene, som straks danner en sirkel rundt henne. DJ-en skrur opp musikken, og arabisk pop strømmer ut av høyttalerne i foreldrenes stue, som er rammen om hennafesten.

Minishorts og bare skuldre

Det fnises høyt og ropes når trinnene blir feil, og rundt jentene står eldre kvinner og klapper, samtidig som hoftene roterer i takt med musikken.

— Vi skal danse hele natten, roper Marian og hopper så hardt at brystene er i ferd med å falle ut av den nedringede blondetoppen.

Her, bak hjemmets lukkede dører, er kvinnene kledd i minishorts og viser skuldrene, og selv Marians muslimske venninne har kastet hodetørkleet. Når kvinnene er alene, er det ingen grunn til å være tekkelig eller tildekket.

I en av de andre stuene sitter to kvinner. De har blandet henna, og en etter en blotter jentene og kvinnene et stykke bar hud så det kan tegnes de tradisjonelle figurene og mønstrene i henna. Mange av jentene får tegnet en sommerfugl, som var figuren på Tony og Marians bryllupsinvitasjon, og ifølge tradisjonen må bruden ha sin henna på magen - en pil ned mot skrittet, så brudgommen kan finne veien første gang.

— Men jeg vil ikke gjøre det, sier Marian.

— Jeg synes det blir for mye, sier hun og går ut på dansegulvet igjen.

Tradisjonen med å farge hender og kropp med henna er opprinnelig en muslimsk tradisjon i Egypt, men noen kristne koptere har tatt til seg tradisjonen som et ritual før bryllupet.

Vi er hos den egyptiske overklassen. Marians far er juveler, søsteren bor sammen med sin mann som selger gull i Dubai, og Marians kommende mann, Tony, er diamantselger, hvilket også kan ses på ringen som tynger hånden hennes. Nå har han startet egen forretning, hvilket var nødvendig før Marians far ville si ja til Tonys ekteskapstilbud.

Tony fridde den dagen han åpnet butikken.

Men Marian synes det er gått altfor lenge siden Tony fridde til de endelig blir gift.

— For jeg visste jo med det samme at han var den rette for meg. Han er søt, klok og gøyal, og så er han også en flott fyr. Men han måtte jo få åpnet butikken så han kunne betale for bryllupet, så det er forståelig, sier Marian.

Pengene kommer opp av lommene når Egypts overklasse skal gifte seg, og for mange egyptere er barnas bryllup en måte å vise omverdenen hvor rik man er. Marians far betalte for forlovelsesfesten, der et par hundre mennesker ble invitert mens Tony selv har betalt for bryllupet som kommer til å koste over 250.000 egyptiske pund, like mye i norske kroner (en god månedslønn for en gjennomsnittlig egypter er ca. 5000 egyptiske pund). I tillegg kommer utgiftene til bryllupsreisen, som brudgommen også må trekke på sitt MasterCard.

800 gjester på Grand Hyatt

Ved inngangen til kirken to dager etter er det tydelig å se at plastkortet er blitt kjørt igjennom flere ganger. Kirken er overdynget med blomster og hvitt tyll, og brudeparet ankommer i limousine.

Så snart de kommer starter kameramennene filmkameraene og går i gang med å forevige bryllupet. Tre fotografer filmer når Marian smiler til gjestene, når Tony vinker til sin far, når en av prestene lar en krukke spre røkelse ut i kirkerommet. Alt blir dokumentert, og produksjonen følges tett av produsenten som har satt opp skjermene sine i et hjørne av kirken.

Mannsoppdekningen blir mer intens da brudeparet kommer til Grand Hyatt Hotel, et av Kairos mest luksuriøse hoteller, der festen skal holdes. Et kamera sitter fast på et stativ som kan heises ti meter over dansegulvet, og - som om det var en rockekonsert - kan panorere over de dansende gjestene. Samtidig går kameramennene ca. en halv meter foran brudeparet og sender bilder til to storskjermer som henger på veggene. Det hjelper på muligheten til å kunne følge med på hvem brudeparet kysser på kinnet, for med over 800 gjester i lokalet er ikke sikten så god.

Til et gjennomsnittlig egyptisk bryllup blir det invitert rundt 400 gjester, men når brudens venner, brudgommens venner og forretningsforbindelser og begge familienes kjente og venner skal inviteres, kan det raskt bli flere.

Marian og Tonys hemmelighet

— Dette må nok sies å være et svært fint bryllup, sier Marian, som er på dansegulvet nesten hele kvelden mens gjestene slår seg løs ved buffeen.

Da festen slutter ved firetiden om morgenen, er baren for lengst tom for alkohol. Marian og Tony skal for første gang sove i samme seng i brudesuiten i en av de øverste etasjene i hotellet. Både hun og Tony har pakket koffertene, for dagen etter starter bryllupsreisen. En måneds reise, som begynner i Europa, videre til Kanariøyene, smetter innom Los Angeles og slutter i San Francisco.

Da Marian kommer tilbake fra bryllupsreisen, har hun bare godt å si om sin nye rolle som hustru.

— Dette er mye bedre enn å være kjærester, for man kan være sammen hele tiden. Det er helt fantastisk, forteller hun.

Og hvordan klarte hun seg gjennom bryllupsnatten? Var det så ille som hun hadde ventet?

Det er hennes og Tonys hemmelighet.