Egypt holder pusten foran dagens varslede massedemonstrasjon som mange håper skal få millioner av mennesker til å strømme ut i gatene.

Demonstrantene som de siste dagene har holdt til på Tahrir-plassen i Kairo har ingen planer om å avlyse den planlagte massemønstringen, selv om Egypts nyutnevnte visepresident Omar Suleiman nå inviterer til samtaler om politiske reformer.

Hæren i landet har gjort det klart at de ikke kommer til å slå hardt til mot demonstrantene, som fastholder sitt krav om at president Hosni Mubarak må gå av.

— Det eneste vi godtar fra ham er at han kommer seg på et fly og reiser, sier en av demonstrantene på Tahrir-plassen.

Israelsk dilemma USA og EU har sluttet seg til demonstrantenes krav om frie valg i Egypt, mens Israel advarer og mener at vestlige land må støtte opp under Mubarak.

«Det er i Vestens og hele Midtøstens interesse å opprettholde stabiliteten i Egypt. Derfor må vi dempe kritikken mot president Hosni Mubarak», heter det i en instruks fra statsminister Benjamin Netanyahus regjering til landets diplomater i utlandet.

Israels president Shimon Peres er også full av lovord om Mubarak.

— Vi har alltid hatt og har fortsatt stor respekt for president Mubarak, sa Peres mandag.

— Vi sier ikke at alt han har gjort er riktig, men han har gjort noe som vi er takknemlige for; han har sørget for at freden har bestått i Midtøsten, sier Peres.

Mulig vendepunkt Mandagens varslede massedemonstrasjon kan ifølge observatører bli et vendepunkt i Egypt, og myndighetene ser langt på vei ut til å ha gitt opp forsøkene på å jage demonstrantene vekk fra gatene.

Tusenvis trosser hver eneste natt portforbudet som er innført, men myndigheten forsøker å hindre dem fra å kommunisere med hverandre.

Egypts siste fungerende internettleverandør ble stengt mandag kveld og hele landet er dermed uten internettforbindelse med omverdenen.

Stenger mobilnettet Det er også ventet at mobilnettet vil bli tatt ned i forbindelse med tirsdagens varslede demonstrasjon, noe som også skjedde fredag.

Google forsøker å bistå demonstrantene ved å lansere en spesialtjeneste som åpner for å bruke Twitter uten internettforbindelse.

Ved å ringe et telefonnummer og lese inn beskjeder vil en automatisk tjeneste omgjøre budskapet til en melding som legges ut på Twitter, opplyser Google.

Dersom mobilnettet tas ned, vil i så fall brukerne av den nye tjenesten måtte holde seg til fasttelefon.