AMMAN (Aftenposten.no): Fortsatt er det et stykke igjen til det blir fri flyt av mennesker inn og ut av Gazastripen. Det er bare personer som har fått spesialtillatelse som kan krysse grensen, ifølge den israelske avisen Haaretz’ nettutgave.

Gyldig grunn for å få grensepass fra de egyptiske sikkerhetsstyrkene kan for eksempel være behov for legebehandling eller studieplass ved et lærested i utlandet.

Har blokkert Gazastripen

Egypterne har holdt sin grense til Gazastripen midlertidig etter at ni mennesker ble drept da israelske sikkerhetsstyrker bordet Mavi Marmara. Det tyrkiske skipet var et av seks fartøyer som forrige mandag forsøkte å bryte blokaden av Gazastripen og levere forsyninger sjøveien.

Egypt har sammen med Israel blokkert Gazastripen siden islamistgruppen Hamas tok makten der for tre år siden. Mens humanitære hjelpesendinger har kunnet passere uhindret, har de to landene blant annet nektet å slippe inn de store mengder bygningsmaterialer som trenges til gjenoppbygging etter krigen ved årsskiftet 2008/2009.

Grensestegningen har ført til storstilt smugling i tunneler under grensen ved Rafah.

Artikkelen fortsetter under bildet

VENTER på å passere grensen: Dette er et arkivbilde fra 2006, da grensen mellom Egypt og Gaza ble åpnet forrige gang. JØRGEN LOHNE (foto) Fanget soldat

Blokaden er blant annet iverksatt for å presse Hamas til å slippe løs sersjant Gilad Shalit som ble tatt til fange i 2006, få slutt på rakettangrep fra Gazastripen mot Israel og tvinge Hamas til å godta vilkårene for en palestinsk samlingsregjering. Den palestinske selvstyremyndighetens øverste leder er president Mahmoud Abbas som holder til på Vestbredden og som ikke er anerkjent av Hamas.

Israelske ledere har ofte uttalt at Egypt har oppfordret Israel til å forsterke blokaden, skriver Haaretz.

Nå sier Hosam Zaki, talsmann for utenriksdepartementet i Kairo: — Egypt er den som bryter blokaden. Vi vil ikke tillate (den israelske) okkupasjonen å unnvike sitt ansvar.