– Jeg ble først forhindret fra å dra dit. Nå har jeg fått et brev fra sudanske myndigheter der de ber meg om å komme og sier jeg er velkommen, sier Egeland, som legger til at han fikk invitasjonen fra Khartoum fredag.

– Jeg har ikke bestemt meg for om og når jeg prøver å dra tilbake, fremholder Egeland og legger til at FN vil være helt sikker på at fremtidige turer til Sudan går som de skal, og derfor vil bruke tid på å organisere en eventuell tur.

Nektet

De sudanske myndighetene nektet Egeland tidligere i uken å gjennomføre et planlagt besøk i det krigsherjede området vest i landet. Han ble også nektet å fly over Darfur for å besøke sudanske flyktninger i leire i nabolandet Tsjad.

Sudan hevder de ikke nektet Egeland å besøke Darfur, men kun ba ham om å utsette besøket på grunn av «folkemeningen» i landet. Dette avviser Egeland.

– Hvis du kommer på det tidspunktet som du er invitert til og flyet ditt ikke får lov til å lande, så er ikke det en utsettelse. Det er et forbud, sa Egeland da han besøkte Saudi-Arabia lørdag.

Søkelys

Egeland mener sudanske myndigheter faktisk har hjulpet ham «enormt» ved å nekte ham innreise. Innreisenekten har nemlig rettet verdens søkelys mot Darfur igjen.

Konflikten i Darfur startet i 2003, og over 300.000 mennesker er drept i voldelige kamper og angrep i det utarmede området. Over to millioner mennesker har måttet flykte, og flere hundre tusen av dem befinner seg i flyktningleire i Tsjad.