Den newzealandske fjellklatreren nådde toppen av verdens høyeste fjell 29. mai 1953, sammen med sherpaen Tenzing Norgay.

Hvem av de to som først satte sin fot på toppen av det 8.848 meter høye fjellet, ville ingen av dem ut med. Først da Tenzing Norgay døde i 1986, medga Hillary at det var han selv som hadde vært først oppe.

Nyheten om Hillarys dødsfall ble kunngjort av New Zealands statsminister Helen Clark fredag, noe som forteller hvilken status 88-åringen nøt i hjemlandet.

Etter bestigningen av Mount Everest la Hillary ut på flere ekspedisjoner og eventyr, og han ble blant annet den første til å krysse Antarktis med beltebil.

Han viet også store deler av livet sitt til å hjelpe fattige fjellfolk i Nepal, men gjorde aldri noe stort nummer ut av sitt arbeid.

— Han var i realiteten en koloss. Han var en helteskikkelse som ikke bare beseiret Mount Everest, men som også levde et liv preget av besluttsomhet, ydmykhet og gavmildhet, sa Clark da hun kunngjorde Hillarys død.

— Denne legendariske fjellklatreren, eventyreren og filantropen, er den best kjente newzealenderen som noensinne har levd, slo statsministeren fast.