Cappato fikk prisen av leserne til European Voice, en innflytelsesrik ukeavis i Brussel, for kampen mot EUs justisministre. I kjølvannet av 11. september peiset de på for å gi politiet størst mulig fullmakter i kampen mot terrorisme. 32-åringen ville beskytte individets rett til å sende brev, fakser og e-poster uten frykt for myndighetenes snoking.

Marco Cappato, alltid kledd i det siste av herrekonfeksjon fra Firenze, sitter i Europaparlamentet som representant for Det transnasjonale radikale parti.

På tvers

«De radikale», som de til daglig kalles i Europaparlamentet, er ikke som andre partier. Blant annet hever de seg høyt over alle høyre-venstre-skiller.

— Å være radikal er - på latin - å gå til roten av problemet. For å gjøre det, bruker vi de metodene som trengs og samarbeider med alle, sier Cappato til Bergens Tidende.

De radikale står på for Tibet og andre undertrykte folk verden over, og for at EU skal presse USA og andre land til å fjerne dødsstraffen.

De er for alle rettigheter homofile kan tenke seg. De er også for bruk av celler fra fostre i kreftforskningen.

I de to siste sakene er den katolske kirke hovedmotstander. De radikale hadde nylig en punktdemonstrasjon i Brussel med slagordet «No Taliban - No Vatican». Pave Johannes Paul II var for øvrig blant dem Cappato slo i voteringen om å bli årets europeer. Paven måtte nøye seg med tittelen «årets aktivist».

- Ingen premie til Sharon

De radikale er også for at Israel skal inn i EU, slik landet har sagt det ønsker.

— Det er ikke ment som en premie til Ariel Sharon, akkurat. Men vi skal ikke glemme at Israel er det eneste demokratiet i området. 98 prosent av araberne er ikke undertrykt av Israel, de holdes nede av arabiske diktatorer, sier Cappato.

Han mener israelsk EU-medlemskap kan styrke demokratiet i landet og dessuten få fart på fredsprosessen.

— Med Israel i EU kan demokratiet styrkes og Unionen bruke sine ressurser og sin tyngde i fredsprosessen.

Cappato stopper ikke der, radikal som han er:

— Samtidig vil det bli sendt et signal til araberverdenen om at EU også kan tilby dem noe, hvis de innfører demokrati og viser respekt for menneskerettighetene.

Null til bøndene

De radikale er for EUs integrasjonsprosess, selv om de mener Unionen ikke må ta seg vann over hodet.

— Vi må ha en tettere og mer demokratisk Union, men gjerne på færre områder. EU bruker for eksempel nesten halve budsjettet på å subsidiere bønder. Det bør vi slutte helt med, mener Cappato.

Frihandel er De radikale helt for. Globalisering er også gode greier.

«Økonomisk frihet er en del av individets frihet», sier Cappato.

— Motstanden mot globalisering er perspektivløs. Reell frihandel vil være til gagn for fattige. Å stanse globaliseringen vil tjene de rike landene, og verdens diktatorer. Med økonomisk globalisering følger kulturell og politisk globalisering. Mer åpenhet, flere menneskeretter, mer demokrati, sier Marco Cappato.

Hasjdemonstrasjon

Marco Cappato er en ivrig demonstrant og aksjonist. I 2001 ble han arrestert og bøtelagt i Storbritannia for å ha demonstrert for legalisering av narkotika foran en politistasjon i Manchester. Han viste politiet at han hadde hasj på seg.

— Alle ser at forbudslinjen er feilslått. Den tjener bare narkobaronene.

Provoserende standpunkter til tross, de radikales gruppe på syv i Europaparlamentet respekteres av de fleste aktører i EU. Som politiske avantgardister.

Hvem som helst, fra hvor som helst kan melde seg inn i Det transnasjonale radikale parti og får da stemmerett på de årlige kongressene.

Også folk i andre partier er velkomne. Derfor har De radikale 12-15 medlemmer i Europaparlamentet som sitter der for andre partier. I Italias nasjonalforsamling har de 60, fra ytterste venstre til Silvio Berlusconis Forza Italia.

De radikale har også norske medlemmer. Marco Cappato vil gjerne ha flere.

WONDERBOY: Ikledd siste herremote fra Firenze provoserer Marco Cappato de fleste. «De radikale», som de til daglig kalles i Europaparlamentet, hever seg høyt over alle høyre-venstre-skiller.<p/>FOTO: JUHA ROININEN