I går ble et Eurobarometer igjen slengt på bordene i Brussel. Hver gang det skjer, kvepper eurokrater og politikere til. Den svære meningsmålingen, gjort i samtlige medlemsland, forteller masse om hvordan borgerne ser på det de steller med i Brussel. Ikke alt er gladnytt.

Denne gangen kastet alle seg over det faste spørsmålet om hvordan folk stiller seg til videre utvidelse av EU.

Brukbare 53 prosent sier seg positive i EU som helhet. Men flertallet sikres av folk i de ti landene som ble medlem fra 1. mai i år. Her er 72 prosent positive til flere EU-land.

I de 15 gamle medlemslandene er «ja-flertallet» på magre 49-40.

Ingen land er nevnt spesielt i spørsmålet. Men selv om Bulgaria og Romania skal etter planen skal inn alt i 2007, har de aller fleste nok tenkt på Tyrkia.

Og dermed ble denne utgaven av Eurobarometer et aktuelt innslag i den hete debatten om hvorvidt — og på hvilke betingelser - EU-lederne i slutten av neste uke skal si ja til å forhandle med Tyrkia om medlemskap.

Om folket har hørt på sine politikere eller omvendt, er ikke godt å si. Men motstanden er i alle fall sterkest i land der sentrale politikere tydeligst har uttrykt skepsis og motstand: 62 prosent av østerrikerne og 57 prosent av tyskerne sier nei. Også i Finland, Luxembourg og Frankrike er flere enn 50 prosent mot.

For noen handler det ikke bare om redselen for landet med 71 millioner hovedsakelig fattige og muslimske innbyggere. At 90 prosent av Tyrkia ligger utenfor det som offisielt kalles Europa, brukes også til å åpne for de virkelig heftige perspektivene:

— Andre naboland, fra Marokko og Tunisia til Ukraina, vil benytte denne beslutningen til å banke på EUs dør. Vi står foran en utvidelseslavine, sa parlamentarisk leder Michael Glos i Bayerns Kristelig-sosiale union (CSU) i går.

Europakommisjonens visepresident Margot Wallström sa at «vi må arbeide for å overkomme frykten, fordommene og den reelle uenigheten som finnes».

EU-toppmøtet i neste uke skal avgjøre om Tyrkia får en konkret dato for å starte medlemskapsforhandlinger. Landets statsminister Recep Tayyip Erdogan reiser nå på kryss og tvers i Europa for at dette tross alt skal gå bra. Det er ventet at Tyrkia får grønt lys av de 25 stats- og regjeringssjefene, men at landet trolig må godta en lang forhandlingsperiode uten garantier for et positivt utfall.