Uttalelsen falt etter et uformelt møte i Lisboa mellom EUs utenriksministere og deres kolleger i 12 arabiske land og middelhavsland. Ifølge Gama vil EU snart sende en delegasjon til Sør-Libanon. De omstridte Sheeba-gårdene, som står i veien for en endelig avtale om kontrollen over Sør-Libanon, var også tema på møtet. Syria og Libanon mener Israel må gi fra seg det omstridte området før de godtar at tilbaketrekningen fra Sør-Libanon er fullført. Men FNs Midtøsten-utsending, Terje Rød-Larsen, forventer at både libanesiske myndigheter og Hizbollah-militsen lar FN få siste ord i vurderingen av om og når Israel har trukket seg ut av alt okkupert område i Sør-Libanon. I Beirut fredag sa han at FN er innstilt på å akseptere at okkupasjonen er avsluttet uten at Israel gir fra seg Sheeba-gårdene, og uten av libanesiske fanger blir løslatt. Rød-Larsen sa at libanesiske ledere torsdag antydet at de vil akseptere dette.

Sheeba-gårdene Men møtet i Liboa, der 27 land fra EU, middelhavsområdet og noen arabiske land var representert, sa Syrias utenriksminister Faruq al-Shara fredag at han ikke tror FNs generalsekretær vil erklære tilbaketrekningen som fullført "uten at han er 100 prosent sikker på at Israel allerede er ute av alt libanesisk territorium, i samsvar med FNs resolusjon 435, og Sheeba-gårdene." Det omstridte området på 250 kvadratkilometer ligger innenfor området Israel okkuperer, like ved Golan-høydene. Også Libanons økonomiminister Nasser Saidi, sa på møtet at området må gis tilbake. -Inntil Sheeba-gårdene er tilbakelevert, vil vi ikke anse at FNs resolusjon 245 er oppfylt, sa Saidi på en pressekonferanse.

Advarer mot avvæpning Syrias utenriksminister advarte også FN mot å avvæpne Hizbollah-soldater. Hizbollah er ikke en milits, men en motstandsbevegelse, og det er ikke FNs oppgave å avvæpne soldatene, sa Faruq al-Shara. Han støttet heller ikke uten videre den fordoblingen av FNs styrke i Sør-Libanon som FN arbeider med. Når det gjelder Syrias 35.000 væpnede menn i Libanon, sa utenriksministeren at det er de to landenes regjeringer som vil avgjøre om disse skal trekkes ut av landet.

Fanger Hizbollahs politiske leder, Rohammad Raad, gjentok fredag at Sheeba-gårdene er libanesiske og at Hizbollah er innstilt på å ta dem tilbake med makt. -Israel må heller forlate Sheeba i dag enn i morgen, sa Raad. Hizbollah krever også at Israel løslater 30 libanesiske fanger, som vilkår for å avslutte kampen mot Israel. En israelsk talskvinne sier det bare er 15 libanesere i israelske fengsel.

FN krever garantier FN oppfordrer sterkt libanesiske myndigheter til så raskt som mulig å gå inn og hindre at det oppstår et maktvakuum i Sør-Libanon, der Hizbollah-geriljaen nå dominerer fullstendig. Terje Rød-Larsen sa fredag at landene som bidrar med soldater til UNIFIL-styrken trenger å være sikre på at de er velkomne og har støtte i jobben med å sikre libanesisk kontroll. — Et av de viktigste tegnene er i hvilken grad regjeringen i et land tar sitt ansvar for å sikre fred og sikkerhet innenfor sitt territorium, sa Rød-Larsen.

FN inn i nye områder UNIFIL-styrkene var fredag i full gang med å patruljere nye sektorer av den tidligere okkuperte sonen. -Hver av UNIFIL-bataljonene har fått seg tildelt en sektor og begynte øyeblikkelig patruljeringen, sa en FN-talsmann. NTB-REUTERS Beirut/Lisboa