– Serbia har utvilsomt bekreftet en klar europeisk retning for Serbia, sa Tadic til sine tilhengere søndag kveld.

De første prognosene tydet da på at Det demokratiske partiet til Tadic og dets allierte vant valget med god margin, ifølge det politiske forskningsinstituttet Cesid, Senter for frie valg og demokrati.

Prognosen ga partiet til Tadic og allierte småpartier 39 prosent av stemmene, mens opposisjonsleder Tomislav Nikolic i Serbias radikale parti fikk 28,6 prosent.

Utenriksministeren i Slovenia, som for tiden har formannskapet i EU, var raskt ute med å kommentere de foreløpige resultatene.

– Den EU-vennlige blokken i Serbia har vunnet, noe som har vært EUs målsetting, sa Dmitrij Rupel søndag.

Viktig

På forhånd var det uvisst hvordan det ville gå i kampen mellom ultranasjonalister og EU-tilhengere i det som kan vise seg å bli det viktigste valget i Serbia siden Slobodan Milosevic ble styrtet fra makten.

Nasjonalistene i Serbias radikale parti og det provestlige Demokratiske partiet lå best an på meningsmålingene i tiden før valget.

Men ingen av de to hovedmotstanderne kan regne med å få flertall alene i nasjonalforsamlingen. Begge er dermed avhengige av støtte fra mindre partier for å kunne danne regjering.

Stor-Serbia

De to blokkene representerer svært forskjellige visjoner for landets framtid. Nasjonalistene vil fryse tilnærmingen til EU i protest mot at mange europeiske land har anerkjent Kosovos selvstendighetserklæring.

Tomislav Nikolic, som i praksis leder det radikale partiet, sa nylig i et intervju med NTB at han ønsker å ta makten i deler av Kroatia, gjenforene Serbia og Montenegro og splitte Bosnia i to stater. Samtidig vil han styrke båndene til Russland.

EU-tilknytning

I skarp kontrast til Nikolics drøm om et nytt Stor-Serbia jobber Det demokratiske partiet til president Boris Tadic for at Serbia skal fortsette å knytte tettere bånd til EU. Ingen av de store serbiske partiene godtar Kosovos løsrivelse, men demokratene nekter å ofre forholdet til Vest-Europa for å markere sitt syn.

Tadic er overbevist om at Serbia har best mulighet til å hevde sitt krav på den tidligere provinsen hvis forholdet til EU og Vesten er godt.

Også i områder med serbisk befolkning i Kosovo var folk med på å stemme inn representanter i Serbias nasjonalforsamling søndag. I tillegg ble det avholdt valg på lokale kosovoserbiske forsamlinger, noe som har utløst skarpe protester fra EU og FN som mener lokalvalget bryter med et vedtak gjort i FNs sikkerhetsråd.

TROSSER FN-PROTESTER: En kvinne selger matvarer foran en av det radikale partiets plakater i byen Mitrovica i Nord-Kosovo. FN og EU har protestert heftig mot at det holdes lokalvalg i de serbiske delene av Kosovo søndag.
MARKO DJURICA
RADIKAL: Tomislav Nikolic, som leder Serbias radikale parti, avgir stemme ved et valglokale i Beograd søndag.
NIKOLA SOLIC
FOR EU: Serbias president Boris Tadic ønsker at Serbia skal fortsette å knytte tettere bånd til EU. Søndag møtte han opp ved et valglokale i Beograd for å avgi sin stemme i det serbiske skjebnevalget.
IVAN MILUTINOVIC
DEN GAMLE GARDE: Avtroppende statsminister Vojislav Kostunica stemte søndag i valget som vil være med å avgjøre hvilken retning Serbia kommer til å gå i tiden framover.
STR