— Grunnlovstraktaten er det rette svaret på borgernes bekymringer, og det er ikke aktuelt å reforhandle den. Derimot må vi bruke mer tid til debatt og dialog. Vi må forklare borgerne hvorfor traktaten faktisk gir svar på spørsmålene de stiller, sa Jean-Claude Juncker, EUs sittende formann.

Luxembourgs statsminister mener traktaten gjør EU mer demokratisk og åpent, og at det bare er snakk om å få folket til å forstå det.

På pressekonferansen i natt spurte en journalist om Juncker virkelig kunne snakke om «dialog og debatt» når det allerede på forhånd var fastslått at ingen endringer kunne gjøres.

— Snakker du ikke da heller om overtalelse?

— Hvis resultatet av perioden er at folk blir overtalt, er det fint for meg, svarte Juncker, som ikke sjelden anklages for å være en smule arrogant.

Forskyvningen på ett år kommer fordi folkeflertall i Nederland og Frankrike nylig stemte nei. Forlengelsen skal gjøre det mulig for de to landene å ombestemme seg. I 2007 skal Frankrike også velge ny president, noe mange håper kan bane veien for en ny folkeavstemning.

Det regnes likevel som mest sannsynlig at det ikke holdes nye folkeavstemninger i Nederland og Frankrike, og at det ender med at traktaten skrinlegges. Deretter tror mange at EU påbegynner arbeidet med en ny, mindre omfattende traktat.