– Viruset er her fortsatt. Vi kan aldri føle at vi er trygge. Ungarn håndterer dette på en svært effektiv måte, og det samme gjør Storbritannia. Men vi vil mest sannsynlig få flere utbrudd, sa EUs helsekommissær Markos Kyprianou mandag.

– I fjor klarte vi å kontrollere sykdommen. Jeg er optimistisk og tror vi vil klare det samme i år, fremholdt han.

Slakt

Oppmerksomheten rundt fugleinfluensaen har steget betraktelig igjen etter at det i helgen ble bekreftet et utbrudd på en kalkunfarm øst i England. Slaktingen av de nærmere 160.000 kalkunene på gården ble påbegynt lørdag kveld, og var ventet fullført i løpet av mandagen.

Samtidig varslet britiske myndigheter at de etterforsker årsaken til utbruddet.

– Det er noe overraskende at sykdomsutbruddet har startet i akkurat denne flokken. Vi gransker nøye hva de mulige årsakene til dette utbruddet kan være, sa statssekretær i det britiske miljøverndepartementet Ben Bradshaw.

På vakt

Flere land har skjerpet beredskapen som følge av utbruddet i England. Frankrikes landbruksminister ba om økt årvåkenhet og sa at de var klare til å iverksette tiltak for å hindre en eventuell spredning av smitten.

Også i Sverige er man mer på vakt. Foreløpig er det ikke innført nye restriksjoner, men overvåkingen av villfugl er skjerpet.

Både Russland og Japan har varslet midlertidige forbud mot import av levende fugler og diverse fjærfeprodukter fra Storbritannia som følge av utbruddet.

YVES HERMAN