– Dette er slutten på problemene på Balkan. Jeg håper det er over. Nå trenger vi forsoning, men det vil ta lang tid, ss Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner etter EUs utenriksministermøte mandag.

Kouchner gjorde det klart at Frankrike anerkjenner den nye staten Kosovo og at president Nicolas Sarkozy mandag skrev et brev til myndighetene i Kosovo om dette.

Kort tid etter kunngjorde Storbritannia og Italia at de også anerkjenner Kosovo.

– Bare Kosovo

Men flere EU-land vegrer seg for å anerkjenne den nye staten, av frykt for at dette kan sette en presedens som minoriteter i andre land kan benytte seg av.

EUs utenriksministre greide mandag likevel å samles om en uttalelse om Kosovos uavhengighet, og at EU skal ha et spesielt ansvar for utviklingen i det nye landet, selv om ikke alle EUs medlemsland anerkjenner staten med det første.

– Den politikken vil legger fram gjelder Kosovo, Kosovo og Kosovo. Det er veldig viktig. Vi vil ikke åpne en Pandoras eske som utløser en rekke av erklæringer andre steder, sier den svenske utenriksministeren Carl Bildt.

Han sier alle EUs land er opptatt av å holde hånden utstrakt til Beograd med tanke på et framtidig EU-medlemskap, og også er opptatt av blant annet de russiske innvendingene mot statsdannelsen.

– Saken er problematisk fordi den går til kjernen i internasjonal rett. Derfor er det så viktig at vi understreker at dette er et enkelttilfelle, sier Bildt.

Sverige er ventet å anerkjenne det nye landet i begynnelsen av mars.

– Jeg regner med at flesteparten av EU-landene vil anerkjenne Kosovo i løpet av februar og mars, sier Bildt.

Danskenes utenriksminister Per-Stig Møller sa mandag at Danmark er rede til å anerkjenne Kosovo og at landet vil gjøre det torsdag sammen med 12-15 andre EU-land. Også Finland er klar til anerkjennelse.

– Ulovlig

Den spanske utenriksministeren Miguel Angel Moratinos gjorde det på sin side klart at Spania, som selv sliter med separatister i eget land, ikke støtter den unilaterale uavhengigheten til Kosovo.

Den rumenske presidenten Traian Basescu omtalte mandag Kosovos uavhengighetserklæring som en «ulovlig handling», noe også EU-landet Kypros mener. Heller ikke Slovakia ser det som mulig å anerkjenne Kosovo nå.

Det slovenske EU-formannskapet mener likevel at EU står samlet om sin Kosovo-strategi etter møtet mandag.

– EU overlevde nok en gang denne enhetstesten og vi har blitt enige om konklusjoner og en felles posisjon, sa den slovenske utenriksministeren Dimitrij Rupel etter møteslutt mandag.

Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner tror Kosovos uavhengighetserklæring er slutten på problemene på Balkan, men han måtte innse at flere EU-land nekter å anerkjenne landet.
FRANCOIS LENOIR
Spania har sine egne separatister å stri med i Baskerland og frykter Kosovos smitteeffekt. Landet vil ikke anerkjenne Kosovo som uavhengig, kunngjorde utenriksminister Miguel Morantinos mandag.
THIERRY ROGE
Tusenvis av kosovoserbere marsjerer mot brua som deler byen Mitrovica i to. De mener at kosovoalbanerne har stjålet landet deres.
NIKOLA SOLIC
Studenter marsjerer i protest mot Kosovos uavhengighetserklæring i Beograd. Serbiske myndigheter anklager Kosovos ledere for å ha brutt landets grunnlov og vil stille dem for retten.
MARKO DJURICA