EUs toppledere klarte dermed å bygge bru over en dyp splittelse og samtidig øke presset på Iraks diktator Saddam Hussein.

Krig ikke uunngåelig

EUs vedtak fastslår at krig ikke er "uunngåelig", men åpner for militærmakt som "siste utvei". Dette er langt tøffere kost enn hva EU-landene har klart å samle seg om tidligere.

Irak-erklæringen som EUs utenriksministere vedtok 27. januar, inneholdt ingen antydninger om bruk av militærmakt. EU-vedtaket henviser dessuten til at den militære styrkeoppbyggingen rundt Irak er helt sentral for å få landet til å samarbeide.

Dette er innrømmelser til Storbritannia fra de mest krigsskeptiske EU-landene for å sikre et kompromiss på det hasteinnkalte EU-toppmøtet. Samtidig heter det i vedtaket at FNs våpeninspektører skal få mer tid i Irak hvis de trenger det.

Siste sjanse

Den franske presidenten Jacques Chirac sa at EUs krise ble løst da landene ble enige om både å kjempe videre for en fredelig løsning, og samtidig åpne for bruk av militærmakt.

— Vi har aldri utelukket at krig kan være siste utvei, understreket den tyske statsministeren Gerhard Schröder etter møtet.

Kansleren sa imidlertid at Tyskland hadde sørget for at en formulering om at "tiden raskt løper ut" for Irak var blitt strøket. Den britiske statsministeren Tony Blair sa at Irak nå har fått en siste sjanse til å avvæpnes på fredelig vis.

— Irak vil bli avvæpnet for masseødeleggelsesvåpen enten det skjer fredelig eller ved konflikt, sa Blair.

KRISEMØTE: Frankrikes president Jacques Chirac og den tyske forbundskansleren Gerhard Schröder ankommer kveldens krisemøte.
FOTO: REUTERS