FRANK M. ROSSAVIK

Iran skulle være EUs store, diplomatiske suksess. I oktober 2003 dro tre av Unionens utenriksministre til Teheran og fikk Iran til å love å skrinlegge sitt atomvåpenprogram. Beskjeden til USA, som knapt var ferdig med å bombe nabolandet Irak, var klar: Slik kan det også gjøres!

Men, Iran ga snart beskjed om at løftet om å slutte å anrike uran var av midlertidig art. Siden har USA med stigende intensitet forlangt saken inn for FNs sikkerhetsråd.

IAEA-rammer

Det var da Iraks manglende vilje til samarbeid om sine våpenprogram kom til sikkerhetsrådet, utviklingen startet mot sanksjoner og senere krig.

I går demonstrerte rundt fem tusen eksiliranere fra hele Europa utenfor EUs rådsbygning for at EU skal stryke «Folkets Mujahedin» fra sin liste over terroristorganisasjoner og mot at EU i det hele tatt skal snakke med «mullaregimet».

Innenfor de tykke veggene satt EUs utenriksministre og tygde på hvordan de skulle komme videre med den stadig vanskeligere atomaffæren.

Løsningen ble som vanlig; skarpere ordbruk.

Utenriksministrene gjentok kravet om at Iran omgående må innstille sitt atomvåpenprogram. Det vil først og fremst si å stå ved sitt løfte om å slutte å anrike uran som kan brukes i atombomber.

EUs linje er inntil videre at saken skal holdes innenfor rammen til det internasjonale atomenergibyråret (IAEA). Men Unionen vil ikke utelukke å ta saken til sikkerhetsrådet.

Tror på løsning

Nå er det tilsynelatende bevegelse i situasjonen. EU gir Iran frist til november med å bevise at landet ikke utvikler atomvåpen. Hvis dette ikke skjer, vil IAEA «sannsynligvis» vurdere ytterligere tiltak. Men EU truer ikke direkte med sikkerhetsrådet hvis november-fristen ikke følges. Så spørsmålet består; hvor besluttsomme er europeerne egentlig?.

— Tillitsbyggende tiltak er ikke noe man kan skru av og på. Det er en fare for at Teheran alvorlig feilkalkulerer situasjonen. Jeg håper at dette blir sett og forstått, sa Tysklands utenriksminister Joschka Fischer til fremmøtte pressefolk.

Fischer var en av de tre som dro sørøstover i oktober 2003. De to andre var Frankrikes Dominique du Villepin og Storbritannias Jack Straw. Sistnevnte sa i går at Iran er i ferd med «alvorlig å undergrave EUs tillit».

Frankrikes nye utenriksminister Michel Barnier sa i går at han fortsatt trodde det var mulig å finne en fredelig løsning på saken.