Tirsdag ble den 60 år gamle Masoud Ayad, et ledende medlem av Yasser Arafats livgarde, Styrke 17, likvidert med raketter fra to israelsk kamphelikoptre.

Kamphelikoptrene skjøt først én rakett mot bilen Ayad kjørte utenfor flyktningleiren Jabaliya nord på Gaza-stripen, men bombet. Først ved fjerde forsøk fikk de inn en fulltreffer. Flere andre biler ble truffet under attentatet, og fire andre palestinere ble skadd.

Den israelske hæren sa at Ayad hadde opprettet en palestinsk avdeling av den libanesiske Hizbollah-geriljaen i Gaza og ga ham ansvaret for en rekke skyteepisoder og bombeangrep mot jødiske bosettinger på Gaza-stripen.

— Uakseptabelt Israelske og internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner har de siste månedene dokumentert minst 11 lignende likvidasjoner, der israelske har drept utvalgte palestinske mål ved hjelp av alt fra raketter og snikskyttere til bilbomber.

— Israels politikk på dette området er uakseptabel, og i strid med internasjonal lov, het det i en kunngjøring fra det svenske EU-formannskapet tirsdag kveld.

EU slår videre fast at de israelske likvidasjonene er til hinder for fred i regionen, og bare egnet til å framprovosere nye voldshandlinger.

USA-frykt Også USA reagerte tirsdag sterkt på Israels likvidasjon av Masoud Ayad, og slo fast at sikkerhetssituasjonen i området er i ferd med å komme ut av kontroll.

— Bruken av israelske kamphelikoptre, palestinske angrep mot bosettere og bilister, palestinernes bruk av granater og det israelske forsvarets målrettede drap i dag, har bidratt til en ny runde med angrep og motangrep som kan bli helt umulig å kontrollere, sa en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Richard Boucher.

Voldsomme reaksjoner Likvidasjonen av Ayad utløste voldsomme reaksjoner i de israelskokkuperte områdene, og massive israelske angrep mot flere palestinske flyktningleirer og landsbyer.

En 14 år gammel palestinsk gutt, Bilal Ramadan, ble skutt i brystet og drept av israelske soldater i nærheten av den jødiske bosettingen Netzarim i Gaza, mens han var på vei hjem fra skolen.

Utover kvelden meldte sykehuskilder om et stort antall sårede, over 100 bare i flyktningleiren Khan Younis, mange av dem truffet av splinter fra panserbrytende israelske raketter.

Blant ofrene var også den palestinske ambulansesjåføren Jihad Abu Attaya, som ble skutt i ryggen da han forsøkte å redde en gruppe palestinske barn som var under ild.

Barak forsvarer Avtroppende statsminister Ehud Barak forsvarte tirsdag Israels rett til å likvidere utvalgte palestinere uten lov og dom, og hevdet at dette er i tråd med folkeretten.

I et brev til landets høyesterett forsvarer Barak en tilsvarende likvidasjon som fant sted i Betlehem 31. desember, da et kampheli kopter avfyrte raketter mot en palestinsk offiser og flere sivile i nærheten ble drept.

— Dette er å regne som en generell krigssituasjon og angår særlig retten til selvforsvar, påpeker Barak, som trolig har liten eller ingen støtte i sitt syn fra folkerettseksperter.

NTB