EUs strategi tar sikte på å bedre den økonomiske og politiske integrasjonen mellom Djibouti, Eritrea, Etiopia, Kenya, Sudan, Uganda og overgangsregjeringen i Somalia.

Fredag var statssekretær Raymond Johansen (Ap) i Etiopia for å møte president Meles Zenawi og snakke om den spente situasjonen i området.

EU tar sikte på å angripe roten til problemene i regionen, som ifølge EU-kommisjonen er ulovlig migrasjon, våpenhandel, narkotika og store flyktningstrømmer.

– Afrikas Horn kan kastes ut i en av de alvorligste konfliktene vi kan forestille oss, advarer EUs kommissær for utvikling og humanitær hjelp, Louis Michel.

Det ni sider lange dokumentet advarer om at hvis det ikke tas tak i problemene, kan konflikten spre seg til resten av Afrika, forverre situasjonen i Midtøsten og nå helt til EU.

Fredag ble to EU-diplomater, en italiener og en svenske, utvist fra Etiopia og beskyldt for å ha prøvd å smugle forbrytere inn i Kenya. De to ble pågrepet torsdag sør i Etiopia, i nærheten av grensebyen Moyale sammen med det som ifølge myndighetene skal ha vært ettersøkte forbrytere.

En talsmann for EU antyder at det kan dreie seg om en etiopisk menneskerettsforkjemper som hadde arbeidet på EU-kommisjonens kontor.