Stats— og regjeringssjefer fra 26 NATO-land kom i går til et varmt Istanbul. De forskanset seg straks i et konferansesenteret på den europeiske siden av Bosporus-stredet for en bedre middag.

Sikkerhetsoppbudet er enormt, naturlig nok etter flere bombeeksplosjoner i byen også de siste dagene. I dag begynner selve NATO-toppmøtet, uten at det hersker særlig spenning omkring det.

NATO-landenes ambassadører ble allerede lørdag enige om å si ja til å trene irakiske soldater - etter at Iraks nye, påtroppende regjering formelt ba om det. Men ambassadørene trengte hele tre møter for å bli enige.

At selv en så beskjeden innsats i Irak nesten måtte kjempes frem, truer med å gi toppmøtet et lett fiaskostempel. Dynamisk virker det heller ikke at NATO må ta enda en runde for å «true» medlemsland til å yte de soldater og våpen de for lengst har lovet til operasjonene i Afghanistan.

På en annen front har en antatt al Qaida-relatert gruppe i Irak kidnappet tre tyrkere og truer med å drepe dem hvis Tyrkia ikke trekker sine soldater ut av landet. Halshoggingen er tenkt utført samme dag som toppmøtet slutter, altså i morgen. Det hever naturligvis heller ikke stemningen blant de allierte i Istanbul.

Kjedelig, men ...

EU ligger dessuten an til å stjele det meste av medieoppmerksomheten i Istanbul. EU-ledernes jakt på ny sjef for Europakommisjonen er i sluttfasen, og fungerende formann Bertie Ahern bruker NATO-toppmøtet til å konsultere sine EU-kolleger for å sikte inn rett person.

I går stadfestet Ahern at han formelt vil foreslå Portugals statsminister José Manuel Durao Barroso til jobben. Barroso tygger på saken, men vil trolig si ja hvis han er enstemmig ønsket. Den forsikringen får han nok, men det er mest fordi ingen andre kandidater synes mulige.

Barroso går for å være litt kjedelig og konturløs, men på ett felt er han kontroversiell i EU. Han støttet USAs krig mot Irak, og arrangerte endatil et toppmøte mellom George W. Bush, Storbritannias Tony Blair og Spanias José María Aznar på Azorene like før krigsutbruddet.

At EU nærmest utnevner Barroso under NATO-toppmøtet, er naturligvis en tilfeldighet. Men slik det ble, kan det ses som en gave til dem som ønsker et sterkt NATO - med andre ord et nært og godt forhold mellom EU og USA.

Mistet makt

Avtroppende president for Kommisjonen Romano Prodi har vært en skarp kritiker av USAs krig i Irak, og uttalte nylig at krigen har forsterket terrorfaren i verden. Barroso vil sikkert ta en annen tone, i det minste. Om han også vil prøve å påvirke de tunge prosessene som driver EU og USA fra hverandre, gjenstår å se.

— Blir det Barroso, vil jeg være et eneste stort smil, sa Storbritannias utenriksminister Jack Straw i går.

Frankrikes Jacques Chirac og Tysklands Gerhard Schröder vil nok uttrykke seg mindre emosjonelt. Kommer Barroso inn i «Europas viktigste jobb» er det et nytt bevis på at den fransk-tyske aksen har mindre makt i EU etter utvidelsen. Tyskland og Frankrike ville ha Belgias Guy Verhofstadt som ny sjef for Europakommisjonen, men fikk ikke flertall.

Norges delegasjon, med statsminister Kjell Magne Bondevik i spissen, kom også til Istanbul i går. Bondevik sa i et møte med norske medier at Norge støtter forslaget om å trene irakiske soldater og gjerne vil bidra til å utføre oppgaven.

Bondevik medgir at NATOs bidrag til Irak er «begrenset», men tror alliansen er på rett vei etter striden omkring Irak.

HAR STØTTE: Portugals statsminister Jose Manuel Durao Barroso har «overveldende støtte» som ny president for EU-kommisjonen, ifølge EUs irske formannskap. Den irske statsministeren Bertie Ahern vil formelt foreslå Barroso under en middag med de andre EU-lederne tirsdag kveld. FOTO: REUTERS