"Rasistisk, provoserende, dumt og nesten barbarisk". Berlusconi får så det suser både av sine egne og muslimer etter at han onsdag uttalte at Vesten måtte være seg bevisst sin sivilisasjons overlegenhet.

— Vårt system garanterer velferd og respekterer menneskerettigheter, og i motsetning til islamske land respekterer vi religiøse og politiske rettigheter, sa Berlusconi etter et møte med den tyske statsministeren og russiske presidenten.

Torsdag tok Belgias statsminister, som for tiden har formannskapet i EU, klar avstand fra sin kollegas meningsytringer:

— Jeg kan knapt tro at Berlusconi har sagt noe slikt, fordi EU baserer seg på verdier som flerkulturelt fellesskap og møte mellom ulike sivilisasjoner, sa Guy Verhofstadt.

Kritisk landsmann

EU-kommisjonens president Romano Prodi unngikk å nevne sin landsmanns navn, men sa at det i Europa er samarbeid og likhet mellom ulike religiøse og etniske samfunn. Tidligere på dagen besøkte han en moské i Brussel for å understreke hvor viktig det er ikke å anklage muslimer for terrorangrepene i USA tirsdag 11. september.

Prodi og Verhofstadt var torsdag på vei til USA for å informere USAs president George W. Bush om EUs tiltak mot terrorisme.

Krever beklagelse

Berlusconis uttalelser brakte også en EU-delegasjon i Kairo i forlegenhet. Den arabiske liga krever nå at Berlusconi beklager sine "rasistiske" bemerkninger:

— Han har krysset grensen for fornuft og anstendighet, sier generalsekretær Amr Moussa, som anbefaler Berlusconi å lese og lære om den muslimske sivilisasjon.

Etter et møte med Moussa sa Belgias utenriksminister Louis Michel at han absolutt fordømte slike utsagn. Tidligere på dagen kalte han påstandene for "utdaterte og nesten barbariske".

— Man gjør menneskeheten rikere ved sameksistens og gjensidig respekt mellom sivilisasjoner. Man gjør det så klart ikke ved å komme med påstander på en fullstendig tåpelig måte med en ganske trangsynt selvhøytidelighet, lød Michels skarpe reaksjon dagen derpå.

Ydmykt Europa

EU-komissær for utenrikspolitiske saker Chris Patten sa samtidig at Europa med en passende ydmykhet burde minnes at den islamske verden aldri har vært ansvarlig for en holocaust.

Også hjemme i Italia har Berlusconi blitt møtt med skarp kritikk. Det kommunistiske partiet sammenligner sågar Berlusconi med bin Laden:

— Milliardæren bin Laden og milliardæren Berlusconi er av samme antikommunistiske ulla. De representerer begge fundamentalisme - den ene for markedet, den andre for religion, sa partiets talsmann Alfio Nicotra onsdag.