Det er ingen hemmelighet at sterke krefter i EU hadde håpet på en klar seier til Angela Merkel og kristeligdemokratene. Det kunne satt ny fart i det økonomiske reformarbeidet og forbedret både Tysklands forhold til de mindre EU-landene og Europas forhold til USA, lød budskapet.

I stedet har EU fått et Tyskland uten en leder med et klart politisk mandat fra folket.

– Med all respekt for de indre anliggender ber jeg de tyske lederne så raskt som mulig finne en stabil situasjon for Tyskland. Europa kan ikke reise seg uten et dynamisk Tyskland, sa EU-kommisjonens president José Manuel Barroso i en kommentar.

Dårlig for Europa

– Det som er sikkert er at det vil bli mer komplisert og ustabilt enn forventet i Tyskland, og det er ikke bra for Europa, sa lederen for Robert Schuman-stiftelsen i Paris, Jean-Dominique Giuliani, til nyhetsbyrået AFP.

De europeiske børsene reagerte negativt på det tyske valget da handelen åpnet mandag morgen. Frankfurts DAX-indeks falt 2,11 prosent. Også London-børsens FTSE 100-indeks og Paris' CAC 40-indeks hadde en nedgang i morgentimene.

Euroen falt til sitt svakeste nivå mot dollaren på en måned.

Nei til reformsprang

Det uklare valgresultatet ble i Brussel tolket som et klart nei fra tyskerne til en markert opptrapping av det reformarbeidet som den sittende regjeringssjefen Gerhard Schröder har satt i gang. Dette reformarbeidet blir ansett som helt nødvendig for at EU skal lykkes med sin såkalte Lisboa-prosess, som har som mål å gjøre EU til verdens mest dynamiske og konkurransedyktige, kunnskapsbaserte økonomi.

– Angela Merkel har ikke noe mandat fra det tyske folket for en nyliberal modernisering av den tyske økonomien. Dette resultatet kan innebære vanskelige tider i vente for Europa, sa Danmarks tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, som nå leder de europeiske sosialdemokratiske partienes samarbeidsorganisasjon.

Tyrkia

På ett punkt er det imidlertid lettelse i store deler av EU. Det gjelder medlemskapsforhandlingene med Tyrkia. Angela Merkel er en uttalt motstander av et tyrkisk EU-medlemskap, og det var fryktet at hun kunne gjøre situasjonen enda vanskeligere før forhandlingene etter planen skal innledes 3. oktober.

Valgresultatet gjør det lite sannsynlig at Tyskland, dersom Angela Merkel danner landets neste regjering, stiller nye krav til Tyrkia. EU krever rask avklaring i tysk politikk