Kriserammede Gordon Brown truer foran dagens EU-toppmøte i Brussel med å blokkere en rekke irske EU-forbehold, som skal redde den strandede Lisboa-traktaten og bane vei for en ny folkeavstemning i Irland i slutten av september eller begynnelsen av oktober.

Traktatballade

Britenes leder frykter at en rekke irske garantier og særavtaler skal utløse ny ilter traktatballade i Storbritannia. Og Gordon Brown, som kjemper for sitt politiske liv etter en historisk ørefik fra velgerne i valget til Europaparlamentet og en pinlig ministerflukt fra Labour-regjeringen, vil under ingen omstendigheter godta en irsk løsning som betyr at EU-traktaten atter må behandles i det britiske parlamentet.

Det har vakt økende bekymring i både Storbritannia og flere andre land at den irske statsministeren, Brian Cowen, står fast på at de irske unntakene blir juridisk bindende og skrives inn i EUs traktater. Cowen ringte mandag kveld til Gordon Brown for å få ham til å si ja til redningspakken, men ifølge EU-kilder fastholder Brown motstanden til det siste.

– Det kommer ingen løsning på traktaten uten at Gordon Brown gir seg på toppmøtet. Den irske statsministeren kan ikke selv kravle opp av hullet han har gravd seg lenger og lenger ned i ved å love juridisk bindende unntak, sier en høyt plassert EU-diplomat.

En rekke garantier

Den irske særavtalen sikrer at alle 27 medlemsland bevarer retten til å ha en EU-kommissær. Samtidig får Irland en rekke garantier og unntak som blant annet skal sikre at EU-traktaten ikke undergraver landets abortforbud, militære nøytralitet og lave selskapsskatt.

Unntakene skal sikre at regjeringen i Dublin kan utskrive ny irsk folkeavstemning før 1. november. Lisboa-traktaten ble for et år siden vraket av 53,6 prosent av irske velgere.

De øvrige landene kan saktens godta teksten med de irske forbeholdene og er klare til å gå langt for å redde unionens nye spilleregler, men ingen ønsker seg ut i en ny ømtålig ratifikasjon av den omstridte traktaten i alle land.

Kappløp med tiden

De andre EU-landene har flere ganger advart Brian Cowen om å stille så tøffe juridiske krav at traktaten igjen må godkjennes i alle land. Irland insisterer likevel på at det må være juridisk bindende protokoller på linje med de danske EU-unntakene.

Det kompliserer forhandlingene på toppmøtet at EU befinner seg i et kappløp med tiden. De øvrige EU-landene frykter at den britiske Labour-regjeringen kollapser senere i år og erstattes av en konservativ regjering med David Cameron i spissen. Problemet er at Cameron har lovet å utskrive folkeavstemning om Lisboa-traktaten, og den vil trolig ende med et rungende nei. Derfor må traktaten helst tre i kraft raskest mulig. Bordet fanger – også for Cameron – når traktaten er godkjent i alle 27 medlemsland.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

STRIDENS KJERNE: Lederen for det irske partiet Fine Gael, Enda Kenny (til v.), samtaler med EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso.
FRANCOIS LENOIR
AVGJØR: Gordon Brown kan avgjøre EUs skjebne på toppmøte torsdag.
STEFAN WERMUTH