Loven ser dagens lys etter to års forhandlinger mellom EU-kommisjonen, Europaparlamentet og Ministerrådet, og er ifølge EUs sosialkommissær, Anna Diamantopoulou, et gjennombrudd i europeisk lovgivning.

Den nye loven mot uønsket seksuelle oppmerksomhet, som skal beskytte både menn og kvinner, vil bli satt ut i livet i 2005.

Lav bevissthet

— Den generelle bevisstheten om sexsjikane i medlemslandene er meget lav. Med dette direktivet innfører EU nye viktige bestemmelser om forebygging av sexsjikane. Noe som i motsetning til de fleste nasjonale lover nå endelig blir omfattet av europeisk lov, sier Diamantopoulou til avisen European Voice.

Loven gir en juridisk definisjon av hva som omfattes av begrepet seksuell trakassering. Sentralt står prinsippet om at all uønsket seksuell oppmerksomhet er uakseptabelt. Det innebærer alt fra fysisk kontakt og bemerkninger om kropp og utseende til plystring og stirring.

Som diskriminering

Målet med loven skal være å sikre at seksuell trakassering blir behandlet på lik linje med diskriminering. Det betyr i praksis at ofre for trakassering får samme rett til kompensasjon og bytte av arbeidsplass som diskriminerte har hatt. Det ventes at den nye loven vil bli mest merkbar i Hellas og Portugal, der seksuell trakassering hittil ikke har vært definert som noen fornærmelse i juridisk forstand.

Det finske medlemmet av Europaparlamentet, Heidi Hautala, beskriver den nye loven som "en stor seier".

(NTB)