De siste månedene har vært travle for Marija Serifovic, 23-åringen som i fjor vant Eurovisjonens melodifestival. Hun ble feiret av titusenvis i gatene da hun kom hjem til Beograd.

For Brussel kom den plutselige europeiske euforien blant serberne som en gledelig overraskelse, midt oppi all strid om utlevering av krigsforbrytere og Kosovos løsrivelse.

Byråkratene i EU-kommisjonen grep sjansen og utnevnte unge Serifovic til «EU-ambassadør for mellomkulturell dialog». At hun hadde roma-aner og ble omtalt som lesbisk i pressen, var ren bonus.

Krigsforbrytertiltale

Nå kan det være over med ambassadørgjerningen. De siste ukene har popstjernen stått på scenen med en mann som ikke er kjent for viljen til dialog: Tomislav Nikolic, presidentkandidat for det ultranasjonalistiske partiet SRS.

Nikolic var statsråd under Slobodan Milosevic, og hans partileder, Vojislav Seselj, sitter bak lås og slå i Haag, tiltalt for krigsforbrytelser. Dersom EU anerkjenner et uavhengig Kosovo – noe unionen er fast bestemt på å gjøre – sier Nikolic at serbisk EU-medlemskap er uaktuelt. Han vil styrke båndene til Russland, og har stor appell blant alle de som kommet dårlig ut etter Balkan-krigene.

Nikolic vant første valgomgang sist søndag, og har gode sjanser for å også gå av med seieren i den siste og avgjørende omgangen, søndag om en drøy uke.

EU håper inderlig det ikke vil skje, og ville gitt mye for å se den sittende presidenten, Boris Tadic, bli gjenvalgt.

EU skal sjekke

Desto verre er det at deres egen kulturambassadør driver aktiv valgkamp for Nikolic. Innsatsen legges ekstra godt merke til fordi ultranasjonalisten ellers får liten og ingen støtte fra den serbiske eliten. Alle toneangivende kommentatorer, akademikere og kulturpersonligheter støtter opp om den moderate Boris Tadic.

Talsmann John MacDonalds fra EU-kommisjonen bekreftet i går at de er klar over popstjernens politiske arbeid. Han sa at kommisjonen har satt seg i sving for å finne ut om hun har sagt eller gjort noe i valgkampen som gjør henne uegnet til EU-tjeneste.

Men dersom det går som sangstjernen håper, vil det være Tomislav Nikolic som inviterer til Melodi Grand Prix-finale i Beograd til våren. Som Serbias demokratisk valgte president.

SVUNNEN GLEDE: Serbiske Marija Serifovics seier i Melodi Grand Prix i fjor vakte glede også i EU. Det var før hun gikk i gang med presidentvalgkamp for den ytterliggående nasjonalisten Tomislav Nikolic.
IVAN MILUTINOVIC