Søndag avsluttet en EU-delegasjon, ledet av EUs utviklingskommissær Karel De Gucht, et to dager langt besøk i Harare. Det er sju år siden sist EU og Zimbabwe har møttes på så høyt nivå.

600 millioner euro i hjelp

– Den europeiske unionen har aldri sluttet å hjelpe Zimbabwe, fortalte Karel De Gucht pressen i Johannesburg da delegasjonen var tilbake i Sør-Afrika søndag kveld.

– Mellom 2002 og 2009 har omtrent 600 millioner euro gått fra EU til humanitær hjelp til Zimbabwe, og nå bytter vi til mer strukturell hjelp til utdanning, sa De Gucht og la til at EU i 2009 kommer til å investere 90 millioner euro.

Ifølge De Gucht ligger mye nå i Zimbabwes hender. Dersom nye utdanningsprosjekter, som nå er på trappene, blir en iverksatt på suksessfull måte, kan det vanke ytterligere midler.

– Langt igjen

EU-delegasjonen understreket at det fremdeles er langt igjen før forholdet mellom Brussel og Harare er problemfritt.

– Vi mottar fremdeles for mange rapporter om menneskerettighetsbrudd. Det er uakseptabelt og ikke tråd med maktdelingsavtalen, sa Sveriges bistandsminister Gunilla Carlsson, som var med på møtene fordi Sverige for tiden har det roterende formannskapet i EU.

Avtalen hun siktet til er enigheten mellom den omstridte presidenten Robert Mugabe og Robert Tsvangirai om å sammen lede en regjering i Zimbabwe. Siden februar har Tsvangirai vært satsminister i koalisjonen, men det er stadig gnisninger mellom de to.

– Vi har fått et blandet bilde. Det er en start, men det er veldig mye som gjenstår, og det skjer fortsatt grove brudd på menneskerettighetene, sa Carlsson.

Løfter ikke sanksjonene

Allerede før helgens samtaler ble innledet, gjorde delegasjonen det klart at det ikke er ikke aktuelt for EU å løfte straffetiltakene som i 2002 ble innført mot Robert Mugabe og flere av hans nærmeste allierte. Synspunktet ble gjentatt søndag.

– Det er definitivt ikke tiden for å fjerne sanksjonene. Det gjorde vi veldig klart, sa Karel De Gucht.