Meldinger om at kommisjonen ville la europeiske arbeidsgivere nekte røykere jobb uten å anklage dem for diskriminering, vakte mandag oppsikt over hele Europa. Tirsdag rykket EU-kommisjonens talskvinne Katharina von Schnurbein ut og sa at hun var blitt feiltolket.

Verken kommisjonen eller hun selv mener det er i orden å diskriminere røykere eller for den saks skyld alkoholikere i arbeidslivet, het det i en pressemelding fra von Schnurbein tirsdag. EU er imot alle former for diskriminering, ble det understreket.

Lederen for det italienske fagforbundet CGIL, Fulvio Fammoni, var blant de mange som reagerte på den angivelige fullmakten til diskriminering. — Betyr det at noen i fremtiden kan nektes ansettelse på grunn av overvekt, hårfarge eller klesvaner, spurte han.

Tom Jenkins i den europeiske faglige samorganisasjonen ETUC sier kommisjonen har rett i at EUs traktat mot diskriminering ikke nevner røykere spesielt. Det er likevel helt galt å tolke dette som et fritt fram for diskriminering av røykerne, mener Jenkins.

FORSVARES: Røykere skal behandles likt med andre arbeidssøkere, ifølge EU-kommisjonen.
Scanpix