ETA har gjennomført en rekke attentater og terrorhandlinger og antas å stå bak aksjoner som har kostet mer enn 800 liv. De baskiske separatistene kjemper for et fritt og uavhengig Baskerland nordøst i Spania og sørvest i Frankrike.

«ETA forplikter seg med dette til en prosess for å finne en varig løsning og for å avslutte den væpnede konfrontasjonen», het det i kommunikeet fra ETA som Gara offentliggjorde mandag.

Våpenhvilen, som nå skal være permanent, ble innledet i september i fjor.

Press

De væpnede aktivistene i ETA er blitt satt under økende press fra den baskiske bevegelsens politiske fløy Batasuna for å gjøre denne midlertidige våpenhvilen til en fast ordning. Batasuna vil føre kampen for et selvstendig Baskerland videre med fredelige midler.

Batasuna har siden 2003 hatt forbud mot å delta i valg i den baskiske regionen. Den politiske fløyen håper at ETA skal bidra til at dette forbudet blir opphevet når den væpnede fløyen av bevegelsen nå gjør sin våpenhvile permanent.

Men den spanske statsministeren José Luis Rodriguez Zapatero og hans regjering insisterer på at ETA må overgi seg betingelsesløst til myndighetene. Regjeringen vil ikke gå inn i en diskusjon om ETAs og Batasunas hovedkrav om en uavhengig baskisk stat.

Avventende

Innenriksdepartementet i Madrid ville ikke umiddelbart kommentere mandagens utspill fra den baskiske bevegelsen. Visestatsminister Adolfo Perez Rubalcaba har flere ganger sagt at en våpenhvile ikke vil få regjeringen til å endre linje overfor ETA.

– Våpenhvilen fungerer ikke lenger, sa Rubalcaba til mediefolk etter et regjeringsmøte i midten av desember i fjor.

ETA har flere ganger tidligere lovet og så brutt våpenhviler, sist gang i 2006 da organisasjonen sprengte en bombe på hovedflyplassen i Madrid.

Politiske analytikere mener ifølge nyhetsbyrået Reuters at de tidligere utspillene om våpenhvile har vært ren taktikk. De skulle bare gi ETA tid til å omgruppere, før nye væpnede angrep ble satt i verk, skrev byrået mandag.