Kjenner du noen som har vært vitne til det som har skjedd? Tips oss på epost eller ring 800 37 000.

Så langt har ingen tatt på seg ansvaret for terrordåden som gjorde en brå slutt på minst 190 menneskeliv og såret over 1200 i den spanske hovedstaden torsdag morgen. Den spanske regjeringen var imidlertid raskt ute og plasserte ansvaret for bombeangrepet på terrororganisasjonen ETA, som kjemper for et uavhengig Baskerland.

I kveld gikk den spanske innenriksministeren, Angel Acebes, ut og åpnet for muligheten for at islamistiske terrorister står bak terroraksjonen i Madrid. Det gjorde han etter at spansk politi hadde funnet en varebil som inneholdt sju tennmekanismer og et lydbånd på arabisk.

— Men myndighetene anser likevel fortsatt den baskiske separatistorganisasjonen ETA som hovedmistenkt, sa Acebes torsdag kveld.

På lydbåndet som ble funnet, resiteres vers fra Koranen på arabisk. Varebilen, som ble funnet øst i hovedstaden, var meldt stjålet fra byen Alcala de Henares lenger sør. De fire togene som ble sprengt i lufta kom derfra, ifølge Acebes.

FNs sikkerhetsråd peker på ETA

FNs sikkerhetsråd har med 15 mot null stemmer fordømt ETA og holder organisasjonen ansvarlig for terroraksjonen i Madrid.

Talsmann for det radikale baskiske separatistpartiet Batasuna, Arnaldo Otegi, aviste at ETA kunne ha noe med bombene å gjøre. Han la skylden på det han kalte "arabisk motstand". Batasuna ses på som ETAs politiske fløy og ble forbudt for et år siden.

En forbindelse til «al-Qaida eller andre islamittiske grupper» utelukkes ikke av Spania-eksperten Anthony Gooch ved anerkjente London School of Economics (LSE).

- Uvanlig for ETA

Han gir også uttrykk for tvil om det er sikkert at ETA er gjerningsmennene. Gooch mener at verken omfanget eller koordinasjonen av bombene «passer inn i mønsteret til ETA», skriver det tyske nyhetsmagasinet Focus.

Han åpner for at ETA kan ha samarbeidet med andre grupper, og peker på at ETA tidligere ikke har hatt for vane å angripe så store sivile mål. Også den tyske terroreksperten Elmar Theveßen mener at det er flere uvanlige trekk ved terroraksjonen, hvis det er ETA som står bak.

Det er et standpunkt NUPI-forsker Marianne Heiberg deler. Hun sier til NTB at ETA som regel sender et varsel på forhånd, enten til en TV-stasjon eller til myndighetene.

Koordinert bombeanslag

Hun sier også at ETA i de siste årene i større grad har forsøkt å unngå å ramme sivile, ikke minst etter at 21 mennesker ble drept i et bombeattentat mot et kjøpesenter i Barcelona i 1987.

— Og jeg kan heller ikke huske at ETA noen gang tidligere har sprengt flere bomber samtidig, slik det ble gjort i Madrid torsdag morgen, sier Heiberg til NTB.

Magnus Norell i det svenske Totalförsvarets forskningsinstituts terrorsenter Client er inne på samme sporet. Han peker på at attentatene skjedde simultant og var rettet mot helt sivile mål fullstappede passasjertog midt i rushtrafikken.

Et koordinert bombeangrep lik det som skjedde i Madrid, tyder i utgangspunktet mer på at al-Qaida står bak enn ETA, mener mange.

al-Qaida i Spania

Den sterke støtten regjeringen Aznar har gitt USA i Irak-krigen har blant annet ført til trusler fra Osama bin Laden mot Spania.

I tillegg er det kjent at al-Qaida har hatt celler i Spania. Blant annet ble åtte menn arrestert i Spania i november 2001, mistenkt for å stå i ledtog med al-Qaida.

Det er også kjent at den antatte lederen for terroranslagene mot World Trade Center og Pentagon, Mohammad Atta, var i Spania bare måneder før 11. september 2001.

Sjefen for EUs politiorganisasjon Europol tviler på teorien om at det er den baskiske separatistorganisasjonen ETA som står bak torsdagens terrorangrep i Madrid.

- Samsvarer ikke

— Bombeangrepet samsvarer ikke med handlingsmønsteret som ETA har brukt fram til nå, sa Jürgen Storbeck.

Den tyske sikkerhetseksperten Joachim Krause sier på sin side at det rolig er et «svekket, men radikalisert ETA» som står bak angrepet i Madrid. Også Sebastian Balfour, professor i spanske samtidsstudier ved LSE tror på ETA-teorien.

Han peker på at spansk politi nylig beslagla store mengder eksplosiver, noe som kan tyde på en endring av ETAs strategi.

ETA nærliggende

Jan Oskar Engene, ekspert på terrorisme i Vest-Europa og førsteamanuensis i sammenlignende politikk ved Universitet i Bergen, tror også at ETA kan stå bak.

— Det er nærliggende å trå at ETA står bak bombene i Madrid, sier han til bt.no.

— Man vet at flere planlagte abgrep fra ETA er stoppet den siste tiden, seier Engene.

Han understreker samtidig at organisasjonen er kjent for målrettede aksjoner der de dreper lokalpolitikere, angriper militære og politiet og aksjonerer mot turistmål.

(Kilder: Focus, BBC, CNN, Spiegel, Süddeutsche Zeitung, NTB)

Hele Spania flagger på halv stang etter at terror tok minst 190 menneskeliv
REUTERS/SCANPIX
Hele Spania sørger etter dagens terrorangrep. I Barcelona tenner sørgende lys for de døde og sårede.
REUTERS/SCANPIX