Ian Tomlinson (47) falt om og døde av et hjerteinfarkt under G20-demonstrasjonen i London forrige onsdag, samme dag som det var harde sammenstøt mellom demonstranter og politiet i Londons finansdistrikt.

Hva som skjedde den siste halvtimen av avisselgerens liv, er nå gjenstand for en heftig medieoppmerksomhet på de britiske øyer, skriver Aftenposten.no.

En filmsnutt som nylig ble offentliggjort på Guardians nettsider viser nemlig at Tomlinson havnet i klammeri med politiet kort tid før han døde. Videoen viser hvordan han blir dyttet i bakken av politimenn med batonger.

Det diskuteres nå om kontakten med politiet kan ha ført til at 47-åringen fikk et hjerteinfarkt og døde.

Dyttet bakfra Engelsk politi hevdet innledningsvis at de ikke var i kontakt med Ian Tomlinson, noe videoen tilbakeviser ettertrykkelig.

Videoklippet viser at Ian Tomlinson tilsynelatende går helt rolig bortover gaten med hendene i lommene. Han blir fulgt av politifolk med to hunder som danner en jernring mot demonstrantene. Da en av hundene viser interesse for Tomlinson, tar en av politimennene affære.

Ut fra bildene kan det virke som om politimannen helt uprovosert slår Tomslinson i beinet med batongen sin, og deretter gir ham et kraftig dytt bakfra.

Tomlinson går i bakken, og får såvidt tatt seg for før han treffer asfalten. Etterpå snakker han til politimennene, og blir så hjulpet på benene av en person som kommer til for å hjelpe.

Vitner forteller at han snublet rundt i svime etter hendelsen, før han kollapset og døde.

Unnlot å nevne politikontakt Tomlinson ble undersøkt av to av politiets medisinere som fikk tilkalt en ambulanse. I en politiuttalelse som ble gitt ut samme dag sier politiet at de ble tvunget til å flytte 47-åringen fordi de ble bombardert av gjenstander fra demonstranter.

På det tidspunktet hadde Tomlinson sluttet å puste.

I uttalelsen unnlot politiet å nevne noe som helst om kontakten mellom Tomlinson og politistyrkene. Neste dag gikk det ut en melding om at han ikke var en demonstrant, at han ikke hadde tatt del i sammenstøtene med politiet, og at han hadde dødd av naturlige årsaker.

Voldsomme protester Politiets versjon av hendelsen har vakt voldsomme protester blant demonstrantene, og flere øyenvitner har gitt en helt annen forklaring til mediene.

Da den nye videoen ble offentliggjort, åpnet politiets uavhengige klagekommisjon (IPCC) en egen etterforskning av omstendighetene rundt dødsfallet.

— Det er viktig at vi finner ut hvorvidt denne kontakten har hatt betydning for dødsfallet, sier kommisjonær Deborah Glass ved IPCCs avdeling i London til Guardian.

REUTERS
REUTERS