De siste dagene har fenrik Marius Martinsen (24) tenkt mye. Han har tenkt på de fire norske soldatene som ble drept søndag, som han godt visste hvem var. Han har tenkt på trusselen norske soldater møter i Afghanistan, og spesielt fra veibomber, som han frykter mer enn noe annet.

Han er dessuten blitt minnet på hvor fort ting kan gå galt.

— Det er veldig trist. Jeg har brukt mye tid på å tenke og reflektere over hvorfor jeg er her. Men jeg føler jeg har noe å bidra med for landet mitt, sier han til Aftenposten.no

Aftenposten.no møter ham i den norske forsyningsleiren Camp Nidaros i byen Mazar-e-Sharif i det nordvestlige Afghanistan. Det er tidlig om ettermiddagen, og norske soldater trasker på smale asfalterte stier omringet av gule telt. Mange har dystre ansikter og er tydelig preget av søndagens angrep, som var det dødeligste mot norske soldater siden krigen i Afghanistan startet.

Lyst til å dra

De fire drepte soldatene var ute på oppdrag fra den andre, større norske leiren Meymaneh, som ligger 34 mil fra Camp Nidaros, da de kjørte over en veibombe.

— Det er slike IEDs («improvised explosive devices») vi frykter aller mest, sier Martinsen, som sier mange av hans medsoldater også er preget av hendelsen. Flere av dem takker nei til å snakke med Aftenposten.no.

Det blir for personlig, sier noen. Det er gått for kort tid, sier andre.

Men Martinsen snakker, mens solen steker fra himmelen og hans medsoldater beveger seg mot jobb eller mot ærend i bakgrunnen.

— Noen har lyst til å dra hjem, mest for å snakke med familie og venner, som bekymrer seg. Det synes jeg er vanskelig. Jeg er kjent med situasjonen her, men de der hjemme sitter med et helt annet inntrykk.

Tror det blir verre

Noen få meter unna Martinsen står noen av hans medsoldater og venner og pusser våpen i en brakke dekorert med norske flagg. De er også tydelig opprørt.

— Det er en tung beskjed å få. Det setter preg på det man selv gjør, og den jobben man gjør, sier grenader Tor, som ikke vil oppgi etternavn.

— Vi har et nært fellesskap hele gjengen. Jeg har tenkt mer generelt på alt, og gått mer i meg selv. Det har vært noen kjipe dager, sier hans kamerat, grenader Jonas, som føler seg enda mer utrygg i Afghanistan etter angrepet.

— Du får en påminnelse på hva som kan skje. Jeg håper det ikke blir verre, men det ser jo slik ut.

Juni var den dødeligste måneden for utenlandske styrker i Afghanistan siden 2001. Nesten 100 soldater er blitt drept så langt.

Overlevde tidligere

— Folk tar det tungt, både de som kjente dem og de som ikke gjorde det, sier oberstløytnant Lars Lervik, fungerende kontingentssjef for norske styrker i Afghanistan.

Han minner om at de drepte soldatene overlevde et annet angrep i mai. Han mener de fungerer som et godt eksempel midt i all sorgen.

— Det er viktig å prøve å gjøre jobben og hedre dem som falt. De var ute for en kraftig trefning 2. mai, men de kom tilbake. Da må vi gjøre det samme. Det vil være i deres ånd.