Forskerne la gener for produksjon av silkeproteiner inn i potetplanter, og søker nå en metode for å spinne proteinet til fiber. Silken kan brukes i produksjonen av super-sterke materialer og biologisk nedbrytbare medisinske materialer.

Teknikken ble utviklet av Udo Conrad ved Institut für Pflanzgenetik und Kulturpflanzenforschung i Tyskland. Teamet hans lagde kunstige utgaver av silkegener fra edderkopper, og la dem inn i forskjellige typer planter. Mer enn 2 prosent av den totale mengden protein i noen av potetplantene var silke, skriver Nature.

Geiter gir silkemelk En liknende teknikk brukes også på geiter i USA. Nigerianske dverggeiter blir modifisert slik at de fødes med et gen fra edderkoppen som spinner verdens sterkeste naturlige materiale. Geitene vil etter planen produsere melk som inneholder de komplekse proteinene som gjør edderkoppsilken så sterk, hevder Nexia Biotechnologies overfor Forbes.com.

Proteinene i melken filtreres og foredles til et fint pulver. Deretter spinnes materialet til tråd. Stoffet skal være tre ganger sterkere enn DuPonts skuddsikre Kevlar. En tråd på tykkelse med en tommel bærer en jumbojet, ifølge forskerne.(Origo)