ANNE H. TORP

På fergene til Fjord Line og Color Line går det som regel greit.

— Så lenge vi har plass til passasjerer, skal det også være plass til dyr, sier Bente Nilsen, reisekonsulent hos Fjord Line. Men for dyrets egen skyld, anbefaler hun ikke den lange overfarten fra Bergen til Hanstholm på 16 timer. Fra Egersund til Hanstholm er turen gjort på under sju timer.

— Dyret skal enten være i bilen eller i bur på bildekket. Skal man se til dyret underveis, må man ha følge av betjeningen om bord. Strengt tatt er det jo ikke lov å gå ned på bildekket under overfarten, sier Nilsen, som legger til at det ikke er lov å ha med kjæledyr på ruten til Newcastle.

Også Color Line følger regelen om at dyret må være i bilen eller i bur på dekk. De forskjellige flyselskapene har litt ulike regler, men generelt må man søke om å få ha dyret med seg. Det er flykapteinen og flyselskapet som godkjenner søknaden.

Er det allergikere om bord på den aktuelle flygingen, får du ikke ha dyr med og du må bestille billett på en annen avgang. Veier kjæledyret under 10 kilo, kan du ha det med inn i kabinen i en vanntett bag som plasseres på gulvet foran deg. Katt skal være i bur. Større dyr får plass i lasterommet. Her bør du ikke ha sammenleggbart bur. Buret kan klappe sammen under flyvingen. Både fergeselskaper og flyselskapet har regler for dyretransport lagt ut på sine internettsider.