De to statsrådene som har gått av levnes liten ære. Bertil Koch mener at det ikke var mulig å bli sittende som kulturminister med ansvar for statskanalene, når tv-lisens ikke er betalt på 16 år.

Inger Koch har et langt liv i politikken bak seg, også i Riksdagen. Nå sitter hun i partiledelsen, er med i bystyret i Stockholm og leder partiets senioravdeling.

— Jeg kjenner Fredrik Reinfeldt godt, privat og helt fra han var ungdomspolitiker. Han er skuffet. Fredrik stoler på mennesker, og vi kan jo si at han har hatt en viss grad av blåøydhet, sier Inger Koch. Hun sikter til at statsrådene i storm ikke har fortalt statsministeren den hele og fulle sannhet når han har spurt om de har hatt lik i lasten.

Inger Koch fnyser av at det skal være noe problem å betale en barnevakt noen hundrelapper. Verre er det imidlertid med politikerne som med vitende og vilje har gitt blaffen i å betale tv-lisens.

— Jeg ante ikke om det, og har aldri hørt om det. Dette må stamme fra 70-tallet, og ha sitt utspring i en liberalistisk falang i partiet, sier hun.

Nå håper hun det blir ro, for «den største skandalen er at politikken blir borte».

I går kveld var det mingleparty for medlemmer av Kungsholmen lokalavdeling. Det er et av Moderaternas sterkeste valgdistrikt i Stockholm. Oppslutning i valget ble på over 50 prosent.

Ulrika Jonassen sitter i styret, og hun er oppskjørtet over avsløringene. Hun frykter en Maria-effekt, at folk flest skal unnskylde seg og slenge ut at de ganske enkelt «tok en Maria». Det vil ikke bli moro for det konservative partiet.

Mikael Zillén erkjenner at de to statsrådenes avgang og bråket neppe blir glemt med det første:

— Dette blir nok en sekk å bære på en stund, sukker han.

En ting er de skjønt enige om på treffet - nå er mediedekningen i ferd med å tippe over til å bli ren personforfølgelse. Eller sagt på en annen måte; det er greit at to statsråder måtte gå, men resten bør bli på sin post og gjøre jobben velgerne har bedt de om å få gjort.

Håvard Bjelland