Aller helst ville han hatt stickeren på bakvinduet i bilen. Men da sa konen Bente plent nei. Det fikk være grenser for duegalskap!

— Ja, det har vel tatt litt overhånd de siste årene, kurrer Alf B. Han har alltid samlet på «ting». Men mest på duer og dueting.

Duefeberen begynte med mating av villduene hjemme på Nygårdshøyden på 1950-tallet. I dag er Hansa-ingeniøren for lengst skandinavisk duemester ý og har i tillegg Norges største samling av brevdueringer og rasedueringer. Ja, kanskje en av verdens største samlinger. Syv tusen ringer, for å være nøyaktig. Han er dueringenes herre, ingen tvil.

Og det er bare forbokstaven.

For i Skageveien i Fana er det intet mindre enn et privat duemuseum vi er blitt loset inn i. Tre samlerrom i annen etasje hos familien Knutsen, møblert med duerekvisitter fra gulv til tak.

Får ring nummer én

Unge Alf var bare syv år gammel da villduene i Allégaten fanget hans interesse. I 1960 fikk han lov til å ta bakplassen i bruk til duehobbyen.

Lenge syklet han også to ganger daglig fra byen til duekleivene på Natland.

— Mange kjuagutter drev jo med duer, men de fleste ga seg når de begynte å gå med jenter eller skulle i militæret. Jeg var en av de få som fortsatte, forklarer han.

Da han giftet seg og flyttet til Fana for tredve år siden, ble duene med på flyttelasset.

— Norges Brevdueforbund gir meg hvert år ring nummer én til samlingen, forteller han. Nærmere Kongens gull kommer man ikke i duekretser.

— Her er den eldste av ringene, sier han og pirker borti en tysk ring fra 1907. Her er ringer fra 65 land. Nesten hele atlaset.

At sønnen Alf (23) også har «blikk for duer» setter han stor pris på. En rosett på veggen med «junior norgesmester» forteller at «juniorblikket» er ganske bra.

Selv hadde Alf senior sitt største dueøyeblikk i 1990, da en av hans raseduer gikk til topps i skandinavisk mesterskap, i konkurranse med et tusentall duer.

— Vinnerduen er død nå, men jeg oppbevarer den fremdeles i frysen, håper å få den stoppet ut.

«Pozdra z Norska»

Gradvis har Alf B. Knutsen bygd opp duesamlingen sin. Ringene er glansnummeret, men i de tre rommene i husets andre etasje finnes due-saker&ting nok til å fylle et kapittel i Guinness rekordbok. Her er frimerker med duer, sigarbind med duer, nøklehanker med duer, slips med duer, snapsglass med duer, en grønn paraply med duer, eggeglass med duer, binders med duer, malerier med duer, sigarettesker med duer, postkort med duer, porselen med håndmalte duer - og vinflasker med duevin. Og mye mer med duer.

For eksempel en militær tysk ryggsekk for transport av seks brevduer i slengen, fra annen verdenskrig.

Og på veggen en artikkel om Alf fra et tsjekkisk blad. «Pozdra z Norska». «Den norske duemannen», tipper vi at det betyr.

Og selvfølgelig bokhyller med duelitteratur. Antikvarisk gammelt og flunkende nytt. «Pigeons of the World» og «Alt om opdræt af raceduer».

Gamle utstillingskataloger og blader. Alf blar opp en førsteutgave av et nederlandsk dueblad fra 1886. Ikke verst!

Her er platter med duebilder, ærespriser og rosetter. Premier for eget duehold og albumbilder fra «dueturer» med venner fra Bergen Praktdueforening og Rapid Brevdueforening. I disse miljøene har Alf'en noen av sine beste venner.

Tre duetimer daglig

— Jeg avler både på brevduer og raseduer, men driver ikke med slipp, det ville tatt for mye tid, sukker han.

Et par tre timer daglig går med til duejobbing, i king size-duekleiven på tunet, til stell og fôring av et par hundre saksiske Skjoldduer, Felegyhazaer, Dvergwayendotter og Latterduer. For å nevne noen av rasene som holder kleiv i Skageveien.

— Dessuten bruker jeg en god del tid på registrering og katalogisering, og brevveksling og byttevirksomhet med duevenner over hele verden, fra Nicaragua til Island.

Og skulle det finnes folk blant BTs lesere som sitter på gamle dueting, så vil ikke Alf B. Knutsen ha noe imot at de tar kontakt.

— Absolutt alt har interesse, jeg får faktisk aldri nok, innrømmer han.

Jo da, vi kan skjønne at fru Bente sa mildt stopp da ektemannen ville kurre i bilvinduet også.

DUEMANNEN: Dueentusiasten Alf B. Knutsen i sitt private duemuseum hjemme i Skageveien i Fana.Tre rom fulle av due-saker&ting, blant annet platter, litteratur og medaljer.<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG
DUER: Hjemme hos Alf B. Knutsen finnes det både lys levende raseduer og duer av det mer kunstferdige slaget.<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG
ROSETTER: Utmerkelser for førsteklasses duehold er det mange av i Alf B. Knutsens samling – både egne og andres.<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG
RINGER: Syv tusen dueringer av dette slaget har Alf B. Knutsen i sitt private duemuseum. Flere vegger er dekorert med ringene.<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG
GODBIT: Denne militære tyske ryggsekken fra krigens dager ble brukt til frakt av seks brevduer. En av de store godbitene i Alf B. Knutsens samling.<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG
DUETING: Selvfølgelig finnes det nøklehanker med duer på.<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG