Bergen Linux User Group (Blug) har satt opp et unikt trådløst nettverk. I et eksperiment fraktet de data mellom to PCer med brevduer. Hastigheten i nettverket passer imidlertid ikke den utålmodige databruker. Maskinene var plassert noen få kilometer fra hverandre, og duene utførte dataoverføringen med en hastighet på 0,15 bits per sekund. Nedlasting av en epost-beskjed krever sine timer med en slik kapasitet.

— Eksperimentet ble gjort som et PR-stunt for å skape blest rundt Linux-miljøet, sier Blug-medlem Karl Magnus Kolstø til nyhetsbyrået Origo.

Alan Cox, en svært sentral figur i det internasjonale Linux-miljøet, var tilstede, og publikasjoner som BBC News og Salon.com har omtalt Blugs eksperiment.

Startet som aprilspøk Nettverksteknologien bak internett er utviklet takket være uformelle grupperinger av dataeksperter og utviklere. Idéer for utbedring av nettet blir lagt i dokumenter kalt RFC (Request for Comments).

Datastandarden som sørger for at små datapakker kommer fram til riktig sted heter IP (Internet Protocol).

I 1990 skrev dataeksperten David Waitzman RFC 1149 som en aprilspøk. RFCen hans definerte en standard for overføring av nettdata med brevduer. Blug beviste at systemet faktisk virker gjennom eksperimentet 28. april. Brevduene ble levert av Vesta Brevdueforening.

Mobbet av andre duer Duene sendte et "ping" mellom de to datamaskinene. Ordet "ping" stammer antakelig fra bruken av sonar i ubåter men står også for "packet internet groper". Et "ping" viser om en datamaskin som skal motta data er nettoppkoblet og klar. En liten datapakke blir sendt til og fra mottaksmaskinen.

Datapakkene fra den første maskinen ble skrevet ut på papirbiter, rullet sammen og festet til duene. Duene ble sluppet med et intervall på syv og et halvt minutt. Etter forstyrrelser fra en annen dueflokk ankom budbærerne den andre maskinen etter en time. Her ble papirbiten med datapakken scannet og kjørt i gjennom programvare for optisk karaktergjenkjenning. Deretter ble beskjeden sendt tilbake til den første PCen på samme måte.

En detaljert beskrivelse av eksperimentet finnes på: http://www.blug.linux.no/rfc1149/(Origo)