— Det er vanskelig å si hvem som vant, sier David Gergen, som har jobbet både for Nixon, Ford, Reagan og Clinton i Det Hvite Hus. CNN-kommentatoren mener McCain kunne tapt valget i natt med en dårlig forestilling.

Bt.no fulgte debatten direkte i natt.

Så langt er de fleste ekspertene enige om at både McCain og Obama kom godt fra debatten. Det betyr fordel Obama, siden utenriks- og sikkerhetspolitikk på forhånd var ansett å være McCains sterkeste kort.

Vage om budsjettkutt

Obamas visepresidentkandidat Joe Biden mener selvsagt at McCain ble overkjørt av Obama:

— John snakker bare om fortiden. Men hvis du er fornøyd med de siste åtte årene, er det klart du må holde deg til McCain, sier Biden til CNN etter debatten.

Nattens duell skulle dreie seg om utenriks- og sikkerhetspolitikk, men finanskrisen ble viet den første halvtimen.

— Hva vil dere oppgi av planer hvis det blir flertall for en redningspakke på 700 milliarder dollar til finanssektoren, spurte moderator Jim Lehrer.

— Det er vanskelig å si hvordan budsjettet vil se ut neste år. Men det er noe vi må gjøre: Sikre satsing på fornybar energi, gjøre universitetsutdanning billigere og forbedre infrastrukturen, sa Obama.

— Uansett må vi kutte pengebruken. Vi bruker penger på forsvarssystemer der økonomien er ute av kontroll, sa McCain, som også sa han vil vurdere å fryse alle utgiftsøkninger unntatt til omsorg for krigsveteraner og Forsvaret.

— En utgiftsfrys er å bruke kjøttøks på budsjettet der en bør bruke skalpell, svarte Obama.

Uenighet om Iran

I utenriks- og sikkerhetspolitikken prøvde McCain gjentatte ganger å vise til sin erfaring, og han fremhevet flere ganger at Obama "ikke forsto" flere sentrale utenriksspørsmål.

— Du forstår ikke hvor viktig det er for oss å vinne i Irak, sa McCain.

Obama fremhevet sitt standpunkt om at USA har brukt for store ressurser i Irak i forhold til Afghanistan.

Kandidatene var også uenige om det vil være riktig å sette seg ned med Irans president Mahmoud Ahmadinejad uten forhåndsbetingelser.

— Setter du deg ned med Irans president, legitimerer du et regime som har kalt Israel et stinkende lik. Det er farlig, sa McCain.

— Tanken om at vi skal sitte og bare høre på at Ahmadinejad spyr ut sprøyt uten å si noe, er selvsagt bare tull, svarte Obama.

I GANG: Den første debatten mellom presidentkandidatene fant sted i Oxford, Mississippi.
JIM BOURG