Ifølge Chicago Tribune og Sky News er det funnet en lapp på rommet hans, der han raser mot «rike ungdommer» og en mengde andre forhold ved skolen. Det skal også stå at «du fikk meg til å gjøre dette». På flere nettsteder meldes det om at Cho Seung-Hui skal ha vist en merkelig oppførsel i det siste, og blant annet være mistenkt for å ha forsøkt å tenne på hybelen sin og forfølge kvinnelige medstudenter. En lærer som underviste ham i «kreativ skriving» skal ha blitt så bekymret over noe han skrev, at hun henviste ham til skolens kurator, forteller canadiske CityNews.

Hadde grønt kort

Ifølge lokalavisen The Roanoke Times hadde Chu Seung-Hui såkalt grønt kort — noe som innebærer at han hadde lovlig og permanent opphold i USA. Han kom til USA i 1992, men beholdt sitt sørkoreanske statsborgerskap. I 2003 ble han uteksaminert fra en offentlig high school i Chantilly, Virginia.

Foreldrene hans er bosatt i forstaden Centreville, Virginia, som ligger vest for Washington og eier et renseri. Familien har bodd på samme sted i årevis, og beskrives som stille og rolig.

— Han var alltid alene, og holdt seg alltid for seg selv, forteller naboen Abdul Sash til The Roanoke Times.

Ifølge Sash pleide den unge sørkoreaneren å bruke fritiden på å spille basketball. Hvis noen sa hei, pleide han ikke å hilse tilbake.

— Han var en einstøing. Vi har problemer med å finne informasjon om ham, uttalte talsmann ved Virginia Tech, Larry Hincker, i går.

Bare en fartsbot

Cho Seung-Hui begynte på Virginia Tech i Blacksburg rett etter high school. Han studerte engelsk litteratur, og bodde inne på universitetsområdet, på et annet internat enn der skytingen startet.

I mediene har det vært spekulert i at motivet for ugjerningen skal ha vært sjalusi, og at de første ofrene i massedrapet var en tidligere eller nåværende kjæreste og en medstudent som prøvde å megle.

Fra før skal 23-åringen bare ha hatt en fartsbot på rullebladet. Mandag morgen, lokal tid, hadde han utstyrt seg med to halvautomatiske pistoler, store mengder ammunisjon, kjettinger og hengelås. Han var iført vest, og hadde sekk på ryggen. I denne sekken skal politiet ha funnet en kvittering fra et våpenkjøp som Cho Seung-Hui gjorde i mars i år, hos en våpenhandler i Roanoke. Som lovlig borger i USA hadde 23-åringen full adgang til å kjøpe håndvåpen.

Trolig godt planlagt

Fra flere hold er det antydet at Cho Seung-Hui kan ha stått bak bombetruslene som en tid i forveien ble rettet mot Virginia Tech. Dette skal ha blitt gjort for å teste skolens sikkerhets- og beredskapsrutiner.

Under selve ugjerningen skal han ha opptrådt med en fryktinngytende ro.

— Han så ikke ut til å ha noen bestemte i sikte. Han bare skjøt ned alle han kunne, har Derek Dell, en av studentene som ble skadet, fortalt til nyhetsbyrået AP.

Kjettingene skal gjerningsmannen ha brukt til å stenge dører, og hindre ofrene i å unnslippe.

— Ingen av ofrene for skytingen hadde mindre enn tre skuddsår, sier legen Joseph Cacioppo.

Inspirert av Columbine?

Da BT gikk i trykken i går var det ennå ikke frigitt så mye informasjon om litteraturstudenten som antas å stå bak den dødeligste skolemassakren i USAs historie. Udåden skjedde rett før åtteårsdagen til Columbine-skytingen, og i amerikanske medier antyder flere fagpersoner at dette neppe er tilfeldig. Det er bevist at flere unge menn som har gått berserk med våpen er inspirert av tragedien ved Columbine High School i Littleton, Colorado.

Eksperter har påpekt at slike skyteepisoder gjerne skjer i småbyer, og ofte blir utført av marginalisert ungdom. Man skiller mellom tre typer: De som selv er mobbet og misbrukt, de som er rene psykopater og de som lider av tvangsforestillinger eller andre mentale sykdommer. For gjerningsmennene handler det oftest om undertrykt raseri, og om avvisning: En jobb de er blitt oppsagt fra, en kvinne som har slått opp, et miljø de føler seg utstøtt fra. For dem som kjenner gjerningsmennene, kommer handlingen som en total overraskelse, uten noe egentlig forvarsel.

Full og rasende

Og som den canadiske nyhetskanalen CityNews skriver på sine nettsteder: Det er ikke bare i Nord-Amerika at folk blir gale. Den verste sivile skytetragedien skal ha skjedd i Korea, i april 1982. Full, og rasende etter en krangel med kjæresten, bryter politimannen Woo Bum-Kon seg inn i etatens eget våpenlager. I løpet av åtte timer kjører han gjennom tre landsbyer, ringer på dører og plaffer ned folk for fote. 57 personer skal ha blitt drept, og 35 såret.

EINSTØING: Cho Seung-Hui er vokst opp i USA. Han var stille, og hadde få venner. Den siste tiden skal han ha oppført seg merkelig. Massedrapet er trolig godt planlagt.
reuters
MINNESTUND: Studenter ved universitetet Virginia Tech gråter mens de følger minnestunden, overført til storskjerm på universitetets fotballbane.
scanpix