Ifølge den britiske avisen The Independent skal dronning Elizabeth II ha bedt om økonomisk bistand fra et fattigdomsfond til å varme opp Buckingham Palace.

Det statlige fondet skulle subsidiere fattige britiske familier. Saken setter dronningen i et svært dårlig lys, skriver Aftenposten.no.

Søkte om varmehjelp

The Independent fikk tak i dokumentene ved hjelp av den britiske offentlighetsloven. Representanter for dronningen klaget i 2004 over at strømregningene var blitt uholdbart dyre. Dronningen søkte derfor om penger til strøm og gass for å varme opp rommene i berømte Buckingham Palace.

Den britiske stat hadde øremerket fondet til skoler, sykehus og familier under fattigdomsgrensen.

En medarbeider ved hoffet mente at det kunne blitt en pinlig affære hvis saken slapp ut i offentligheten, og søknaden ble derfor trukket tilbake. Men nå er katta likevel ute av sekken.

Sterke reaksjoner

Avisens skandaleavsløring har vekket harme blant det britiske folk. Nyheten om at dronning Elizabeth har søkt om hjelp til å betale varmen på slottet, har ført til sterke reaksjoner, ord som «forrakt» blir brukt.

Britene er sjokkerte over dronningens forespørsel om penger fra fattigdomssfondet.

Kulden på Buckingham Palace skaper hete debatter.

På mikrobloggtjenester Twitter blir dronningen kritisert og latterliggjort. Skattebetalerne i England sponser kongehuset med nesten 400 millioner kroner, og er sjokkerte over skandalesøknaden.

Mange mener dokumentene beviser at kongehuset har en forakt for vanlige mennesker:

— Vi har et statsoverhode som ønsker penger fra de aller mest sårbare mennesker i samfunnet, hevder en engelsk debattant.

— Dronning Elizabeths søknad er uforskammet! skriver en rasende britisk tvitrer.

— Noen som har noen varme tepper til overs? Dronning Elizabeth fryser, skriver norske Audun Ulshagen.

— Er dronning Elizabeth i slekt med Marie Antoinette? Hun som sa at folket kunne spise kaker, da de ikke hadde brød, spør norske Siw Grindaker.

LEVER I LUKSUS: Skattebetalerne i England sponser kongehuset med nesten 400 millioner kroner i året. FOTO: Scanpix
RIKDOM: Dronning Elisabeth er en av Storbritannias rikeste. Likevel søkte hun om midler fra et fond for fattige for å varme opp slottet. FOTO: Scanpix.