— Det er en trist og beklagelig realitet at våre to øyer gjennom historien har fått mer enn en rettferdig del av sorg, uro og tap, sa dronning Elizabeth under banketten på Dublin slott onsdag.

Hun ba ikke direkte om unnskyldning til etterlatte etter irer som er blitt drept av britiske soldater. Men dronningen var ikke langt unna da hun erkjente at det finnes hendelser hun skulle ønske ikke hadde funnet sted.

— I ettertid kan vi alle se ting som vi skulle ønske hadde vært gjort annerledes, eller ikke vært gjort i det hele tatt.

Gælisk hilsen

Dronningen åpnet talen med å hilse tilhørerne på irenes eget språk gælisk, noe som fikk Irlands president Mary McAleese til å utbryte «wow».

I talen hentydet hun også til sin egen families tap som følge av konflikten mellom Storbritannia og Irland. Dronningens egen fetter, Lord Mountbatten, ble drept av irske nasjonalister i 1979.

— Disse hendelsene har berørt oss alle, mange av oss personlig, og er en smertefull arv. Vi kan aldri glemme de som har dødd eller blitt såret, eller deres familier, sa hun.

Også den britiske statsministeren David Cameron var til stede under banketten. Han har tidligere har bedt om unnskyldning for drapene i Londonderry på den «blodige søndagen» i 1972.

Hedret irske falne

På andre dag av det historiske besøket hedret den 85 år gamle dronningen de 49.400 irske soldatene som falt i kamp for Storbritannia under første verdenskrig.

Under et svært strengt sikkerhetsoppbud la dronningen onsdag ned krans på minnesmerket over de falne soldatene i en følelsesladet seremoni.

Besøket på det irske nasjonale krigsminnesmerket var nok et sensitivt punkt på programmet til det fire dager lange historiske statsbesøket. Dronningen er den første britiske monark som besøker Irland siden landet ble uavhengig fra Storbritannia i 1922.

Senere på dagen besøkte hun stadionet Croke Park i Dublin, der britiske soldater i 1920 massakrerte 14 sivile irer, en hendelse som ble en av de mest symbolsk viktige for den irske selvstendighetskampen.

Symbolsk øl

Symbolsk ble det også da dronningen lot være å smake på en halvliter av den irske nasjonaldrikken Guinness, som ble skjenket opp til henne på perfekt vis på det berømte bryggeriet i Dublin.

Selv om besøket er ment å skape forsoning i landet som i århundrer kjempet for selvstendighet fra britene, spørs det hvordan irene vil ta imot nyheten om at dronningen tilsynelatende takket nei til en pint med Guinness.

Internasjonale medier fikk følge omvisningen, som endte ved baren i sjuende etasje, via videolink.

— Kom igjen, kom igjen, heiet journalistene da Elizabeth sto ansikt til ansikt med den mørke drikken. Det ble fulgt av et skuffet «Åh», som om hun bommet på et straffespark i VM-finalen, da hun snudde ryggen til baren.

sy6141f8.jpg
REUTERS