— Men har hun hjertet på høyre eller venstre side? spør nesten halvparten av Socialdemokraternes 53.000 medlemmer. De snakker om Helle Thorning-Schmidt (38), dansk politikks nye dronning.

Kanskje ikke så rart at spørsmålet stilles. Damen med det svært lite sosialdemokratiske utseendet er politisk et utydelig beskrevet blad. Så langt har hun profilert sine Gucci- og Louis Vuitton-vesker mer enn sitt politiske program.

Sist tirsdag ble hun valgt til sosialdemokratenes nye formann, partiets første kvinnelige leder. Det historiske valget skjedde i den nye tids kule ånd, på Københavns største utested Vega på Vesterbro. Da resultatet av uravstemningen i partiet ble offentliggjort, viste det seg at «Gucci-Helle» hadde fått 24.261 stemmer, mot motkandidat Frank Jensens 21.348 stemmer.

— Hun vant med få stemmer, men hun vant stort, skrev Weekendavisen. Avisens kommentator er mest forbløffet over at Helle Thorning-Schmidt kunne bli ny partileder uten å avsløre sine politiske hensikter.

— Så desperat har altså kravet om fornyelse vært i partiet, at et løfte om fornyelse har vært nok, oppsummerer avisen.

For danske sosialdemokrater trenger ingen ytterligere påminnelse om katastrofevalget sist februar, da partileder Mogens Lykketoft først trakk seg i barten - og deretter trakk seg.

- Nå begynner reisen!

— Kjære sosialdemokrater, nå begynner vår reise mot nye optimistiske tider for vårt parti og for Danmark! Slik innledet den nyvalgte formannen sin første tale.

— Talen viste at hun fornemmer hvilket parti hun er blitt formann for, sa tidligere statsminister Anker Jørgensen etterpå - osende av ironi. Ifølge Politiken sa han også at «de satans kvinder møver seg da også ind over alt», forhåpentligvis sagt med glimt i øyet.

Anker Jørgensen stemte selv på 43-årige Frank Jensen, partiets kronprins de siste ti år. Nå ble han rammet av det såkalte prins Charles-syndromet. Så lenge hadde han vært nummer to, at han ikke lenger egnet som nummer en.

Selv ble Helle Thorning-Schmidt dronning uten å ha vært kronprinsesse mer enn i noen uker.

— Frank tapte til en oppkomling overhodet uten erfaring, sier anonyme stemmer som nå frykter for partiets historie, sjel og tradisjon.

Helle Thorning-Schmidt kommer fra EU-parlamentet i Brussel, er nyvalgt folketingsmedlem og har for eksempel ennå ikke vært på Folketingets talerstol, blir det påpekt fra skeptikerne, partiveteranene. Og foreløpig tyder lite på at den nye lederens krav om full stopp i den utbredte fraksjonsvirksomhet i partiet, vil ha noen effekt. Kanskje tvert imot.

Men med seg fra sin fortid får hun de beste skussmål.

«Et utrolig ordentlig og søtt menneske», sier en tidligere kjæreste. «Med den arroganse som smukke og begavete mennesker kan ha», legger han til.

Og lytt bare til dette lille knippet av attester:

«Hun sprer energi og er ikke intrigant, hennes største svakhet er at hun er for søt». «En solstråle og en festape». «Hun er klok, energisk, ambisiøs og har godt humør». «Lojal, oppriktig, ekte».

- Ikke en sky av empati

Etter et par dager i blitslyset er heller ingen i det politiske miljø i tvil om at det er en målbevisst dame som vil utfordre statsminister Anders Fogh Rasmussen ved neste valg.

— Jeg kan slå ham, har hun allerede uttalt i nærvær av et helt partimøte.

Men ikke alle liker måten hun har tenkt å vinne makt på.

«Der henger ikke en sky av empati over henne», sa en anonym partifelle etter hennes første pressekonferanse. «Hun er så iskald at hun får selv Ritt Bjerregaard til å fremstå som en varmblodig kvinne», hevder en annen.

Ytterligere skjerpet hun denne målbevisste profilen da hun torsdag delte ut et skjema til samtlige av partiets folketingsmedlemmer, med beskjed om at de fikk 15 minutter til å redegjøre skriftlig for sin kompetanse og sine ønsker for det politiske arbeid.

Partiets veteraner i Folketinget tok det nye skjemaveldet tilsynelatende med godt humør, men flagget tydelig for hele verden at de hadde fylt det ut med venstre hånd, knapt nok.

Danske kommentatorer er likevel ikke i tvil om at Helle Thorning-Schmidt vil endre det politiske landskap både på Christiansborg og i Danmark.

«Hun har satt seg tungt på makten og signalisert at ingenting er hellig, ikke engang Folkepensjonen», skriver Information. Avisen mener at den nye lederens politiske fordomsfrihet vil kunne trekke velgere både fra de radikale og de konservative. Og da kan Anders Fogh Rasmussen (V) bli slått på egen banehalvdel, spekuleres det i.

Det antydes også at hun har lært mye av britisk New Labour, gift med tidligere Labour-leder Neil Kinnocks sønn som hun er. Ifølge Berlingske Tidende er britiske topper som Tony Blairs tidligere spindoktor Alastair Campell og EU-kommissær Peter Mandelson i hennes nettverk.

Fra Louis til Louis

I tillegg til å være gift med Stephen Kinnock er Danmarks nye politiske komet utdannet statsviter fra København Universitet. Hun er skilsmissebarn fra arbeiderbydelen Ishøj i København. Men foreldrene var ikke mer «arbeidere» enn at faren var direktør for byens store varemagasin, Illum på Strøget, og moren en av Danmarks første EDB-programmerere.

Sin jobbfortid har Danmarks nye Helle som EU-byråkrat for dansk LO, senere som EU-parlamentariker. Partimedlem har hun vært siden 1993, og er bosatt i Københavns smørøye, på Østerbro, for øvrig med fotballsparkeren Magne Hoseth som nær nabo.

— Når hun synger «Når jeg ser et rødt flagg smelle», ser det ut som hun mener hvert ord, skriver Weekendavisen, som også ser en klar historisk linje fra Helle Thorning-Schmidt til Vestre Kirkegaard, der partiets stifter og første fører Louis Pio ligger begravet.

En linje fra Louis Pio til Louis Vuitton.

FOGHS UTFORDRER: Helle Thorning-Schmidt ble tirsdag valgt til ny leder for Socialdemokratene i Danmark. Etter et par dager i blitslyset er det ingen tvil i det politiske miljøet om at det er en målbevisst dame som vil utfordre statsminister Anders Fogh Rasmussen ved neste valg.<p/> FOTO: SCANPIX