JAN TYSTAD, London

Jubileet markeres med arrangementer over hele landet. Høydepunktet blir jubileumshelgen 1.-4. juni da det arrangeres popkonsert og klassisk konsert i hagen bak slottet, Buckingham Palace. Dronningen selv begynner festen med å sette i gang allsang av Beatlesmelodien «All You Need Is Love», og seansen sendes ut over fjernsynsnettet. Konsertene kan også oppleves på store tv-skjermer og høyttalere i det sentrale London.

Det er første gang dronningen åpner hagen sin bak Buckingham Palace for publikum. Billettene til de to konsertene er gratis og allerede levert ut til de 50.000 britene som ble trukket ut på loddtrekning.

I tillegg til konsertene blir det parader gjennom gatene, fyrverkeri og karnevalsstemning i London disse dagene.

Laber interesse

Interessen for jubileumsfeiringen er laber. Under jubileumshelgen i juni reiser mellom tre og fire millioner briter bort, fordi de får et par ekstra fridager. De vil heller ha noen dager på stranden ved Middelhavet, enn å delta i festlighetene i Storbritannia.

Da dronningen feiret sitt 25-årsjubileum var det gatefester. Begeistringen har avtatt siden 1977, ikke minst på grunn de mange kongelige skandalene i 1990-årene. Nå arbeider britene mer, de tjener relativt mindre og må streve for å klare seg. I mange familier må både mor og far arbeide utenfor hjemmet, ofte i dårlig betalte deltidsjobber. De har ikke mye til overs for kongelig pomp og prakt.

At mange briter velger å reise bort disse dagene bekymrer ikke Det engelske turistråd. De regner med at det kommer et stort antall turister til London denne helgen I juni.

Seige monarker

Dronning Elizabeth har sittet som styrende monark i 50 år. Bare fire andre monarker har styrt så lenge eller lenger: Dronning Victoria i 63 år, George III i 59 år, Henrik III i 56 år og Edward III i 50 år.

Dronning Elizabeth er populær, trass i alle skandalene som har rammet barna hennes. Som regjerende monark har hun klart jobben bra, det har ikke vært mye kritikk av henne. Blant britene er det en økende gruppe republikanere innenfor regjeringspartiet Labour og blant liberaldemokratene. Tony Blairs nære medarbeidere har sendt alle underhusmedlemmene en ferdigskrevet erklæring om at de elsker dronningen. Erklæringen skal brukes i lokalaviser og i radio— og tv-intervjuer. Den lyder slik: «Vi elsker vår dronning. Hun er et symbol på alt som gjør Storbritannia stort … Jeg husker feiringene i 1977. Det var moro og her i vårt distrikt vil vi bidra til å gjøre årets feiring til en begivenhet».

- Nærmest pinlig

Ann Clywd, underhusmedlem for Labour fra Wales, er ikke glad for at dette diktatet kom fra Blair.

— Det er nærmest pinlig. Jeg kommer ikke til å bruke den. Det radikale forskningsinstituttet Demos, som står arbeiderpartiet Labour nær, har skrevet en rapport hvor det oppfordrer dronning Elizabeth til å abdisere til fordel for prins Charles. De argumenterer med at det er på tide at Charles, som har brukt hele livet til å forberede seg på kongerollen, nå får en sjanse.

Dronning Elizabeth vil neppe følge Demos-instituttets råd. Hun følger tradisjonen som har vært at en regjerende monark sitter på tronen til hun eller han dør. Labour-regjeringen under Tony Blairs ledelse vil ikke øve noe press. For dem er det bedre å ha en dronning som ikke blander seg i politikken enn Charles. Som prins er han stadig ute med kontroversielle meninger om miljøvern, arkitektur og biodynamisk jordbruk. Blair liker bedre å omgås en nøytral dronning som Elizabeth.

Klarer seg uten

Britene er ikke så kongelige lenger. Nasjonalteateret har forandret navn fra The Royal National Theatre til bare National Theatre. Varemagasinet Harrod's klarer seg uten de kongelige som kunder. Eieren Mohammed Al-Fayed beskyldte slottet for å stå bak prinsesse Dianas død, noe som førte til at dronningen trakk tilbake det kongelige stempelet «kongelig leverandør», som Harrod's smykket seg med i reklameopplegg.

I privatlivet er dronning Elizabeth mest opptatt av sine dyr. Hun elsker corgi-hundene og veddeløpshestene sine, som hun har mange av. De små corgiene er kjent for å være aggressive overfor gjester, og flere er blitt bitt. I en ny bok om dronningen forteller Graham Turner om reaksjonen da en av Margaret Thatchers privatsekretærer tråkket på en corgi: «Dronningen ble rasende da jeg tråkket på en av de fordømte bikkjene, den bet meg og hun gjorde det klart at det helt og holdent var min skyld».

Imiterer folk

Dronning Elizabeth elsker å imitere kjente mennesker. En av hennes tjenere forteller at hun kan imitere hvem som helst under private familiesammenkomster.

Hun har oppdratt sine barn strengt. De må alle bukke dypt når de kommer inn i et rom hvor hun er. Dronningen er også kjent for sine bitende kommentarer om familiemedlemmer og politikere. Hun skal ha karakterisert Harold Wilson som «ganske absurd» og Margaret Thatcher som kald og ufølsom. De hadde ikke et fortrolig forhold. Statsminister Thatcher spurte henne aldri til råds, hun bare fortalte hva som var besluttet. De hadde flere sammenstøt blant annet om Det britiske samveldet. Thatcher ville hindre sanksjoner mot det hvite regimet i Sør-Afrika, mens flertallet i Samveldet ønsket det. Dronningen støttet flertallet. Uenigheten ble slått stort opp i britisk presse i 1986.

Fan av Mandela

Dronningen likte godt Jim Callaghan, og hun kom også godt ut av det med John Major. Men blant politikere hun har møtt var Nelson Mandela den mest populære. Da han kom på offisielt besøk i 1996, ville han i stedet for å holde en bankett på slottet, ha en fest med underholdning i Royal Albert Hall. Dronningen var enig og de satt i samme losje. Da Phil Collins' band spilte opp, reiste Mandela seg og begynte å danse. Det samme gjorde dronning Elizabeth til stor forbauselse for hennes undersåtter.

Dronningens største svakhet har vært barna. Det er blitt sagt at hadde hun brukt litt mer tid på dem og mindre på hestene og corgiene, ville kanskje ekteskapene deres ha vart lenger. Hun har et kjølig forhold til prins Charles, og heller ikke de andre står henne nær.

Dronningens største tabbe var nok å overse prinsesse Diana. Resultatet var at prinsessen vant folkets kjærlighet. Det så man da hun døde og hundretusener av blomster ble plassert på gjerdet av Kensington Palace og andre slott.

Tvunget til å vise sorg

Dronningen måtte nærmest tvinges til å vise sorg. Statsminister Tony Blair presset henne til å reise til London for å vise at hun deltok i landesorgen for den forgudede prinsessen. Hadde dronning Elizabeth tatt seg av Diana i de første årene og forsøkt å hjelpe det unge paret, ville kanskje skandalene vært avverget. Slik det utviklet seg med avsløringer av Dianas selvmordsforsøk, hennes utroskap og avsløringen av prins Charles utroskap med Camilla Parker Bowles, rystet monarkiet og er den viktigste grunn til at det britiske monarki er så svekket. Når årets jubileumsfestligheter er over, venter flere problemer dronningen. Mest delikat er prins Charles' situasjon. Han lever nå sammen med en fraskilt kvinne uten å være gift. Hvis de gifter seg, må det avgjøres om han må frasi seg tronen, slik dronningens onkel Edward VIII måtte gjøre i 1936 da han insisterte på å gifte seg med den fraskilte Wallis Simpson.

Løsningen kan bli at Charles frasier seg tronen til fordel for sin sønn William. Men den debatten blusser opp igjen først når de siste festene er over til høsten.

JUBILANT: Dronning Elizabeth II har sittet 50 år på kronen - i gode og ikke fullt så gode dager.
Foto: AP/Scanpix