Det er svært sjelden dronningen besøker et land så mange ganger. Dette er et tegn på de nære forbindelsene mellom den britiske kongefamilien og Norge, sier Penny Russel-Smith, dronning Elizabeths pressesekretær.

Bare Oslo Dronning Elizabeth foretok sitt første statsbesøk til Norge allerede i 1955, to år etter at hun var kronet til dronning. Neste besøk var i 1969, og det hittil siste i 1981.

Torsdag var norske journalister invitert til Buckingham Palace for å bli orientert om dronningens program i Norge.

Dronning Elizabeth innleder statsbesøket om ettermiddagen onsdag 30.mai. På programmet den første dagen står kransenedleggelse på Akershus festning og bankett på Slottet.

Besøker skole Dagen etter starter med besøk på Bolteløkka skole i Oslo. Hit skal også dronningens mann prins Philip og det norske kongeparet være med. De kongelige skal være på skolen en time, og skal besøke tre klasser, blant annet en klasse for fremmedspråklige elever.

Fra Bolteløkka går turen videre til Oslo Rådhus hvor det vises en utstilling med ny britisk design. Etter å ha sett utstillingen skal dronningen og prins Philip spasere fra Rådhusplassen mot Akershus festning, og dette blir trolig den beste anledningen publikum får til å se de kongelige.

Det kongelige følget skal så besøke den britiske marinens flaggskip HMS "Illustrious", som da ligger til kai i Oslo. Så følger lunsj på Akershus festning, hvor regjeringen er vert. Dronningen gir senere på ettermiddagen en mottakelse i Astrup Fearnley-museet, og dagen avrundes med middag i den britiske ambassadørboligen i Oslo.

Bor på Slottet Dronning Elizabeth og prins Philip skal bo på Slottet under sitt Norgesbesøk, som avsluttes om formiddagen fredag 1.juni. De kongelige både kommer til og drar fra den militære delen av flyplassen på Gardermoen.

Med i det kongelig følget er rundt 30 personer, men på grunn av det britiske valget 7. juni er det ingen statsråder med, slik det ofte er under slike statsbesøk.

Om dronningen kommer tilbake til Norge til kronprinsens bryllup i august, kan ikke Penny Russel-Smith svare på.

— Det er ennå ikke tatt noen beslutning om hvem som skal dra til bryllupet, sier hun.

I tillegg til de 30 i det kongelig følget, kommer også 25 britiske journalister til Oslo for å dekke dronningbesøket.

NTB

Dronning Elisabeth kommer til Norge for fjerde gang.