Hennes far, George VI, skulle egentlig aldri vært konge. Men hans bror, Edward VIII, frasa seg tronen i 1936, på grunn av sitt kjærlighetsforhold til den fraskilte Wallis Simpson, og dermed kom George på tronen i stedet.

Dermed ble det kongens eldste datter, Elizabeth Alexandra Mary, som overtok tronen ved kong Georges død i 1952. Neste år kan hun med andre ord feire et halvt århundre på tronen, såfremt hun lever og har helsen i behold.

Livstid Mange har ment at dronningen burde abdisere, for å la tronarvingen prins Charles (52) overta før han blir for gammel. Men dronning Elizabeth mener at en monark er statssjef på livstid, og viser ingen tegn til å ville trekke seg.

Skilsmisser og andre skandaler blant barna til tross: En fersk meningsmåling viser at rundt 70 prosent av britene ønsker å beholde monarkiet, først og fremst fordi de ikke føler seg trygge på at en republikk med en president i spissen ville bli mindre skandalebefengt.

Selv på den andre siden av jorda er dronningen populær: Ved en folkeavstemning i november 1999 avviste et klart flertall forslaget om å avsette den britiske monarken som statsoverhode og omgjøre Australia til republikk.

Ekteskapet Mens tre av hennes fire barn har sett sine ekteskap gå i oppløsning, har dronningen hatt et stabilt og etter alle solemerker lykkelig samliv med sin ektemann, den dansk-greske prins Philip, hertugen av Edinburgh. På 1950— og 60-tallet gikk det riktignok rykter om andre kvinner i hertugens liv, men dette var lite mer enn rent sladder.

Sladderet om kongehuset har i liten grad berørt dronningen selv, og overhodet ikke hennes rolle som statsoverhode. Tvert om har hennes forhold til statsministere og politikere generelt vært meget korrekt, selv om det var en åpen hemmelighet at Elizabeth og "jernkvinnen" Margaret Thatcher ikke kunne utstå hverandre.

På minst ett område har dronning Elizabeth bidratt til en modernisering av det britiske monarki: Nå for tiden betaler hun skatt av sin personlige inntekt og formue, som for øvrig ikke er så stor som mange tror: Slott, kunstskatter og annen stas tilhører stort sett staten.

NTB