HEIDI PLOUGSGAARD

Gordon Brown overtok i går som partileder uten motkandidater, og til stående applaus. Tidligere på morgenen hadde avisen Observer offentliggjort en fersk meningsmåling. Denne viste at Labour er tilbake som Storbritannias største parti, 39 prosent mot 36 prosent til de konservative. Og enda mer oppmuntrende for Brown — 40 prosent av de spurte mener han vil bli en dyktig statsminister. Bare 22 prosent foretrekker hans unge rival i det konservative partiet, David Cameron. Onsdag overtar Brown også statsministerposten etter Tony Blair.

Omfattende reformer

Under gårsdagens partikongress og i sin første tale som partileder lovet han omfattende reformer. Brown vil bekjempe fattigdom og bedre helsevesenet.

— Hvis folk tror vi vil nå våre fremtidige mål ved å ty til mislykkede tilnærminger fra fortiden, så har de ikke lært leksen som jeg har lært de siste ti årene, sa Brown, som nå er finansminister.

Han sa også at han hadde lært en lekse av Irak-krigen. - Det trengs mer enn militærmakt for å bekjempe terrorisme.

Det er ventet at Brown vil innta en mer ydmyk stil enn forgjengeren har hatt i sine ti år som regjeringssjef. Søndag sa Brown at han både vil lytte og lære.

Kjøligere

Stemningen mellom Blair og Brown har da også blitt merkbart kjøligere år for år etter at Blair på 1990-tallet brøt et løfte om bare å sitte i en mandatperiode. Ifølge avisa The Independent on Sunday planla Blair til og med å avsette Brown som finansminister etter valget i 2005.

Men utad har de to rivalene bare godt å si om hverandre. I seierstalen i Bridgewater Hall i Manchester takket Brown Blair for hans innsats for klimaet og for å ha gjenopprettet selvstyret Nord-Irland.

— Under Blairs lederskap er Storbritannia blitt sterkere, mer tolerant og mer velstående. Tony Blairs resultater er historiske, fastslo Brown.

- Gordon er sterk

Blair ga på sin side ga Brown en varm introduksjon på søndagens partikongress.

— Gordon Brown er sterk. Han er mann med prinsipper og overbevisning. Han har alle kvaliteter som skal til for å bli en dyktig partileder og statsminister. Jeg vet av erfaring at han vil gjøre sitt beste for å tjene landet. Og jeg vet at når Gordon gjør sitt beste, får man ikke noe bedre, sa Blair til stormende applaus.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende